Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 178. Використання доходу від майна дитини

Стаття 178. Використання доходу від майна дитини

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
118

Стаття 178. Використання доходу від майна дитини

1. Дохід, одержаний від використання майна малолітньої дити­ни, батьки мають право використовувати на виховання та утри­мання інших дітей та на невідкладні потреби сім'ї. 2. Неповнолітня дитина розпоряджається доходом від свого майна відповідно до Цивільного кодексу України.

Батьки, будучи законними представниками своїх непо­внолітніх дітей, під час управління їх майном мають ті ж пра­ва і виконують ті ж обов'язки, що передбачені цивільним за­конодавством для опікунів та піклувальників. Належні дитині доходи (крім тих, якими вона має право розпоряджатися са­мостійно) витрачаються батьками для придбання дитині одя­гу, лікування та відпочинку. Більше того, у коментованій статті закріплене положення про те, що дохід, одержаний від використання майна малолітньої дитини, батьки мають право використати на виховання та утримання інших дітей та на невідкладні потреби сім'ї, такі, наприклад, як лікування інших її членів, придбання медикаментів, продуктів харчуван­ня тощо.

Неповнолітня дитина, тобто та, яка досягла 14-річного віку, розпоряджається доходом від свого майна у межах повноважень, що визначаються обсягом її цивільної дієздатності (ст. 32 ЦК).

 

< Попередня   Наступна >