Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 183. Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини

Стаття 183. Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
203

Стаття 183. Визначення розміру аліментів у частці від заро­бітку (доходу) матері, батька дитини

1. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягува­тися як аліменти на дитину, визначається судом. 2. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд виз­начає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх ут­римання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дити­ною повноліття. 3. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніх­то з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

За загальним правилом способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними (див. коментарі до частин 1 і 2 ст. 181).

За відсутності домовленості той з батьків, з ким проживає дитина, має право на звернення до суду з позовом про стягнен­ня аліментів. За рішенням суду аліменти на дитину присуджу­ються в частці від заробітку (доходу) її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Метою законодавчого закріплення зазначеного правила є за­хист інтересів дитини, забезпечення одержання нею коштів, необхідних для її життєдіяльності, збереження по можливості того рівня життя, який дитина мала тоді, коли проживала з бать­ками. Водночас визначення розміру аліментів у частці від заро­бітку (доходу) батьків вигідне й для них, оскільки звільняє їх від необхідності повторного звернення до суду з вимогою зміни розміру аліментів у разі збільшення або зменшення заробітку (доходу) зобов'язаної до їх сплати особи, що досить важливо в умовах існування у нашій країні перехідної економіки.

Перевагою зазначеного способу визначення розміру алімен­тів є те, що при цьому немає необхідності в їх індексації.

e="text-align: justify;">Стягнення аліментів на неповнолітніх дітей у твердій грошо­вій сумі допускається лише у випадках, встановлених ст. 184 СК (див. коментар до цієї статті).

Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягувати­ся як аліменти на дитину, визначається судом.

З метою забезпечення надійного захисту права дітей на одер­жання аліментів від своїх батьків закон встановлює й правило, відповідно до якого якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд має визначити єдину частку від заробітку (доходу) ма­тері, батька на їх утримання, яка повинна стягуватись до досяг­нення найстаршою дитиною повноліття.

Отже, закон виходить з визнання того, що частки усіх дітей, на яких стягуються аліменти, у єдиній частці від заробітку (до­ходу) того з батьків, хто зобов'язаний їх сплачувати, що визна­чається судом, є рівними. Таке правило діє лише до досягнен­ня найстаршою дитиною повноліття.

Після досягнення повноліття найстаршою дитиною той з батьків, з яким проживають інші діти, на яких також стягують­ся аліменти, має право звернутися до суду з позовом про виз­начення розміру аліментів на цих дітей.

Якщо ж після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вира­хуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка до­сягла повноліття. Отже, і в цьому разі діє правило про рівність часток усіх дітей, на яких триває стягнення аліментів, у єдиній частці від заробітку (доходу) того з батьків, хто зобов'язаний сплачувати їх за рішенням суду.

 

< Попередня   Наступна >