Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 184. Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі

Стаття 184. Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
150

Стаття 184. Визначення розміру аліментів у твердій грошо­вій сумі

1. Якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обста­вин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одер­жувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. 2. Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

У частині 1 коментованої статті передбачена можливість виз­начення судом в окремих випадках розміру аліментів на дити­ну не у частці від заробітку (доходу) її матері, батька, а у твер­дій грошовій сумі.

Такі аліменти стягуються лише у тих випадках, коли їх стяг­нення у частці від заробітку (доходу) її платника неможливе або викликає труднощі. У ч. І статті, що коментується, наведено приблизний перелік таких випадків: нерегулярний, мінливий заробіток (дохід) платника (наприклад, письменників, худож­ників, музикантів), одержання заробітку (або його частини) в натурі.

Зазначений перелік не є вичерпним. Адже законом передба­чені й інші обставини, що мають істотне значення.

До таких обставин, що дають суду право визначати розмір аліментів у твердій грошовій сумі, належать, зокрема, випадки, коли з кожним із батьків залишаються неповнолітні діти. У та­кому разі аліменти стягуються з одного з батьків на користь другого, менш забезпеченого, з урахуванням матеріального ста­новища та сімейного стану батьків. Діти повинні бути у рівних умовах. Тому розмір аліментів визначається залежно від матері­ального становища і сімейного стану обох батьків. Пленум Вер­ховного Суду України у п. 17 своєї постанови "Про застосуван­ня судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім'ю України" звернув увагу судів на те, що, оскільки батьки мають рівні обов'язки щодо утримання своїх дітей, у тих випадка

х, коли ос­танні залишаються при кожному з них, суд має визначати роз­мір аліментів, стягуваних з одного з батьків на користь другого, менш забезпеченого, у частці від заробітку платника.

Аліменти стягуються у твердій грошовій сумі не лише тоді, коли про це просить їх одержувач — позивач, а й у тому разі, коли про це просить платник аліментів — відповідач.

Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до Закону України від 3 липня 1991 р. "Про індексацію грошових доходів населення" в редак­ції Закону від 6 лютого 2003 р.

Об'єктами індексації згідно зі ст. 2 зазначеного Закону є гро­шові доходи громадян, які одержані ними у гривнях на терито­рії України і не мають разового характеру: пенсії; стипендії; оп­лата праці (грошове забезпечення); суми виплат, що здійсню­ються відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування; суми відшкодування шкоди, заподіяної працівнику каліцтвом або іншим ушкодженням здо­ров'я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника.

Кабінет Міністрів України може встановлювати й інші об'єкти індексації.

Підтримка купівельної спроможності встановлених законо­давством України соціальних виплат, що мають цільовий і ра­зовий характер (одноразова допомога при народженні дитини, допомога на поховання, матеріальна допомога тощо), здійсню­ється шляхом підвищення державних соціальних гарантій та ін­ших виплат, на основі яких визначається розмір соціальних виплат, що є об'єктами індексації.

Індексації підлягають грошові доходи громадян у межах про­житкового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

 

< Попередня   Наступна >