Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 186. Контроль органу опіки та піклування за цільовим витрачанням аліментів

Стаття 186. Контроль органу опіки та піклування за цільовим витрачанням аліментів

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
180

Стаття 186. Контроль органу опіки та піклування за цільовим витрачанням аліментів

1. За заявою платника аліментів або за власною ініціативою орган опіки та піклування перевіряє цільове витрачання аліментів. 2. У разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

За загальним правилом аліменти на дитину є власністю то­го з батьків, на ім'я якого вони виплачуються, і мають вико­ристовуватися за цільовим призначенням (див. коментар до ч. 1 ст. 179).

Правило про цільове використання зазначених аліментів по­ширюється й на інших, зазначених у ст. 179 СК осіб, яким на­дане право розпоряджатися ними.

Використання аліментів на дитину за цільовим призначен­ням означає, що той з батьків (інша особа, зазначена у ст. 179 СК), на ім'я якого вони виплачуються, зобов'язаний спрямову­вати їх на забезпечення потреб дитини у харчуванні, одязі, здо­бутті освіти, а також на створення їй гідних умов життя. Непов­нолітня дитина має право брати участь у розпорядженні алімен­тами, призначеними для її утримання.

Однак навіть найдетальніша регламентація обов'язків того з батьків (іншої особи, зазначеної у ст. 179 СК), на ім'я якого виплачуються аліменти, не виключає виникнення ситуацій, ко­ли вони в силу тієї або іншої причини використовуються не за цільовим призначенням.

Тому закон встановлює правило, згідно з яким за заявою платника аліментів або за власною ініціативою орган опіки та піклування має перевіряти цільове витрачання аліментів. Це положення відповідає правилу ст. 19 СК про участь органу опі­ки та піклування у захисті сімейних прав та інтересів.

При виявл

енні у ході перевірки органом опіки та піклування фактів нецільового витрачання аліментів, які мають діставати ві­дображення у складеному ним висновку, у платника аліментів виникає право звернення до суду з вимогою про зменшення розміру аліментів або про внесення їх частини на особовий ра­хунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

 

< Попередня   Наступна >