Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 187. Відрахування аліментів на дитину за ініціативою платника

Стаття 187. Відрахування аліментів на дитину за ініціативою платника

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
158

Стаття 187. Відрахування аліментів на дитину за ініціати­вою платника

1. Один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Така заява може бути ним відкликана. 2. На підставі заяви одного з батьків аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії. 3. На підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути від­раховані і тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину за­робітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягу­ються аліменти на іншу дитину.

Утримання батьками неповнолітньої дитини є не тільки мо­ральним, а й правовим обов'язком цих осіб, який, як привило, виконується добровільно.

Тому законодавець добровільну сплату аліментів на дитину, а також сплату аліментів за домовленістю між її батьками роз­глядає як нормальне явище, а стягнення аліментів за рішенням суду (постановою судді) — як примусовий спосіб виконання зазначеного обов'язку.

Добровільна сплата аліментів здійснюється матір'ю, батьком особисто, тобто шляхом вручення одержувачу аліментів відпо­відної суми або перерахування її поштою тощо.

Водночас, відповідно до ч. 1 коментованої статті один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які виз­начені у цій заяві.

Такий порядок забезпечує своєчасне й правильне відраху­вання зазначеної у заяві суми з заробітної плати, пенсії, сти­пендії платника і виплату її одержувачу аліментів. Йо

го вста­новлено також для зручності платника аліментів, який з тих або інших причин не бажає сплачувати їх особисто.

Підставою для відрахування аліментів із заробітної плати, пенсії, стипендії за місцем роботи, місцем виплати пенсії, сти­пендії є письмова заява платника. У заяві повинні бути такі ві­домості: 1) прізвище, ім'я та по батькові платника аліментів; 2) прізвище, ім'я та по батькові одержувача аліментів і місце його проживання; 3) дані про неповнолітніх дітей (ім'я, місяць і рік народження). Крім того, має бути зазначено, яку частку за­робітку чи яку грошову суму бухгалтерія повинна відраховувати з заробітної плати, пенсії, стипендії та протягом якого строку.

Заява має бути підписана платником аліментів. Якщо остан­ній внаслідок фізичної вади, хвороби чи з якихось інших при­чин не може підписати її, на його прохання це може зробити за нього інша особа, підпис якої мають засвідчити посадові особи за місцем роботи, проживання або лікування платника.

Подання заяви тим з батьків, хто зобов'язаний до сплати аліментів, є його правом, яке водночас створює обов'язок орга­нізації, якій адресована заява, провадити відрахування з його заробітної плати, пенсії, стипендії і виплачувати або пере­казувати поштою зазначеному в заяві одержувачу аліментів пев­ну грошову суму.

Нотаріальне засвідчення такої заяви необов'язкове.

Заява одного з батьків дитини про відрахування на неї алі­ментів не підлягає примусовому виконанню. Тому він має пра­во будь-коли звернутися з заявою про її відкликання.

Згідно з ч. 2 статті, що коментується, відрахування аліментів на підставі письмової заяви їх платника має провадитись не піз­ніше триденного строку від дня, встановленого для виплати за­робітної плати, пенсії, стипендії. Утримана грошова сума по­винна бути сплачена або переказана поштою особі, зазначеній у заяві.

За загальним правилом відповідно до ст. 70 Закону України "Про виконавче провадження" розмір відрахувань із заробітної плати та інших доходів у разі стягнення аліментів становить 50% заробітної плати боржника. Загальний розмір відрахувань при кожній виплаті заробітної плати не може перевищувати 50% за­робітної плати, яка має виплачуватися працівнику, у тому числі при відрахуванні за декількома виконавчими документами.

Однак ч. З коментованої статті встановлює правило, згідно з яким аліменти на підставі заяви одного з батьків можуть відра­ховуватись і у тих випадках, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, пере­вищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії цієї особи, а також якщо з неї стягуються аліменти на іншу дитину.

Таким чином, закон не містить будь-яких обмежень щодо відрахування аліментів на підставі письмової заяви того з бать­ків, хто зобов'язаний до їх сплати.

Письмові заяви батьків про відрахування аліментів з їх заро­бітної плати, пенсії, стипендії, а також про відкликання цих за­яв і припинення зазначених відрахувань за місцем роботи цих осіб, виплати їм пенсії або стипендії повинні реєструватись із зазначенням часу їх надходження і зберігатися з додержанням порядку, встановленого для зберігання документів суворої звіт­ності.

 

< Попередня   Наступна >