Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 188. Звільнення батьків від обов'язку утримувати дитину

Стаття 188. Звільнення батьків від обов'язку утримувати дитину

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
146

Стаття 188. Звільнення батьків від обов'язку утримувати дитину

1. Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати ди­тину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби.

За загальним правилом, встановленим законом, батьки зо­бов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття (див. коментар до ст. 180).

У статті, що коментується, встановлене правило, відповідно до якого батьки можуть бути звільнені від цього обов'язку, як­ що дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і пов­ністю забезпечує її потреби.

Батьки можуть бути звільнені від зазначеного обов'язку ли­ше за рішенням суду, якщо він встановить, що дохід дитини на­багато перевищує дохід кожного з її батьків.

Право на звернення до суду з позовом про звільнення від обов'язку утримувати дитину належить обом батькам або од­ному з них. Відповідачем може бути лише особа, зазначена у ст. 179 СК.

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги, батьки або один з них можуть посилатися на будь-які обставини, що мають значення для справедливого вирішення справи, зокрема на факти одер­жання дитиною майна у порядку спадкування, за договором да­рування, заробітної плати за трудовим договором або доходу за цивільно-правовим договором тощо.

Під час розгляду і вирішення справи за позовом батьків або одного з них про звільнення їх від обов'язку утримувати дити­ну суд у кожному конкретному випадку на підставі досліджен­ня певних доказів, зазначених у ст. 27 ЦПК, має встановлюва­ти, чи набагато перевищує дохід дитини дохід кожного з них і чи забезпечує повністю її потреби. У разі встановлення цієї обс­тавини суд має задовольнити вимоги батьків або одного з них. 1 навпаки, якщо зазначена обставина не буде встановлена, суд повинен

постановити рішення про відмову у задоволенні вимог батьків або одного з них.

 

< Попередня   Наступна >