Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 193. Стягнення аліментів та інших коштів на дитину, яка перебуває у закладі охорони здоров'я, навчальному або іншому закладі

Стаття 193. Стягнення аліментів та інших коштів на дитину, яка перебуває у закладі охорони здоров'я, навчальному або іншому закладі

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
271

Стаття 193. Стягнення аліментів та інших коштів на дити­ну, яка перебуває у закладі охорони здоров'я, навчальному або іншому закладі

1. Влаштування дитини до закладу охорони здоров'я, навчаль­ного або іншого закладу не припиняє стягнення аліментів на ко­ристь того з батьків, з ким до цього проживала дитина, якщо во­ни витрачаються за цільовим призначенням. 2. Якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влашто­ваної до державного або комунального закладу охорони здоров'я, навчального або іншого закладу, аліменти на дитину можуть бути стягнуті з них на загальних підставах. 3. За рішенням суду аліменти можуть перераховуватися на осо­бистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України. 4. На особистий рахунок дитини перераховуються також дер­жавні пенсії, інші види допомоги та відшкодування шкоди у зв'яз­ку з втратою годувальника.

За загальним правилом, закріпленим у ч. 1 коментованої статті, влаштування дитини до закладу охорони здоров'я, нав­чального або іншого закладу не припиняє стягнення аліментів на користь того з батьків, з ким до цього проживала дитина, як­що вони витрачаються за цільовим призначенням.

Отже, аліментне зобов'язання як правовідношення, що є тривалим у часі, продовжує діяти й за наявності умов, передба­чених у ч. 1 статті, що коментується.

Влаштування дитини до закладу охорони здоров'я, навчаль­ного або іншого закладу не звільняє батьків від обов'язку її утримання. Тому якщо батьки після влаштування дитини до од­ного з зазначених закладів припиняють брати участь в її утри­манні, аліменти на дитину можуть бути стягнені з них на за­гальних підставах, тобто за рішенням суду.

За рішенням суду аліменти можуть також перераховуватися на особовий рахунок дитини у відділенні Державного ощадно­го банку України.

Дитина,

влаштована до закладу охорони здоров'я, навчаль­ного або іншого закладу, зберігає право на державну пенсію та інші види допомоги.

Оформлення, призначення і виплата пенсії можуть мати місце й після влаштування дитини до одного з зазначених зак­ладів.

Рівною мірою це стосується також права дитини на інші со­ціальні виплати.

Так, дитина зберігає право на державну соціальну допомогу за наявності умов, передбачених ст. 1 Закону України від 16 листопада 2000 р. "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам". Цей Закон гарантує відповідно до Конституції інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів державного бюд­жету та їх соціальну захищеність шляхом надання державної до­помоги на рівні прожиткового мінімуму.

Згідно зі ст. З Закону України від 21 листопада 1992 р. "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" в редакції Закону від 22 бе­резня 2001 р. громадяни України мають право на державну до­помогу, зокрема у зв'язку з народженням дитини, з необхідніс­тю догляду за нею до досягнення трирічного віку, з тим, що се­редньомісячний сукупний дохід сім'ї, в якій виховується і про­живає дитина, менший за прожитковий мінімум для сім'ї.

Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751.

Крім того, на реалізацію конституційного права громадян на соціальний захист — забезпечення рівня життя не нижче про­житкового мінімуму шляхом надання грошової допомоги най­менш соціальне захищеним сім'ям спрямований Закон України від 1 червня 2000 р. "Про державну соціальну допомогу мало­забезпеченим сім'ям".

Дитина, влаштована до закладу охорони здоров'я, навчаль­ного або іншого закладу, зберігає також право на відшкодуван­ня шкоди у зв'язку з втратою годувальника, яке вона мала до влаштування до одного з цих закладів. Відповідно до ч. 1 ст. 1200 ЦК у разі смерті потерпілого право на відшкодування шкоди мають непрацездатні особи, які були на його утриманні або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина потерпілого, народжена після його смерті.

Спеціальні правила встановлені для дітей, які перебувають у дитячому будинку сімейного типу, а також у прийомній сім'ї. Так, згідно з п. 14 Положення про дитячий будинок сімейного типу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 р. № 564, за вихованцями зберігаються приз­начені раніше аліменти, пенсії, інші виплати, що перерахову­ються на їх особові рахунки, відкриті в установах банку.

Батьки-вихователі мають право використовувати зазначені кошти за погодженням з органом опіки та піклування лише для спеціального лікування (операція на серці, трансплантація то­що), придбання спеціальних інструментів для реалізації здіб­ностей дитини і спеціальних допоміжних засобів для дитини з вадами фізичного розвитку.

Аналогічне правило міститься й у п. 11 Положення про при­йомну сім'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 р. № 565.

 

< Попередня   Наступна >