Стаття 192. Зміна розміру аліментів

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
94

Стаття 192. Зміна розміру аліментів

1. Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовле­ністю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або по­ліпшення здоров'я когось із них. 2. Розмір аліментів може бути зменшено, якщо дитина перебу­ває на утриманні держави, територіальної громади або юридичної особи.

Матеріальне становище і сімейний стан особи, зобов'язаної надавати дитині утримання, та особи, яка одержує аліменти, не є незмінними чинниками тому, що аліментні правовідносини як правило, існують протягом тривалого часу.

Оскільки матеріальне становище і сімейний стан, а також стан здоров'я зазначених у законі осіб можуть протягом часу існуван­ня аліментного зобов'язання змінюватися, закон передбачає, що за позовом кожної з цих осіб суд має право змінити встановлений раніше розмір аліментів або звільнити таких осіб від їх сплати.

Особа, яка одержує аліменти, може звернутися до суду з по­зовом про збільшення їх розміру, якщо погіршилося її матері­альне становище, сімейний стан чи стан здоров'я або ж покра­щилось матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров'я платника аліментів. У свою чергу, особа, яка сплачує аліменти, може звернутися до суду з позовною вимогою про зменшення розміру аліментів у тих випадках, коли істотно погіршилось її матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров'я або покращилось матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров'я одержувача аліментів.

Позови про зміну розміру аліментів мають розглядатися за місцем проживання одержувача аліментів.

Розмір аліментів може бути зменшений судом на вимогу платника аліментів, якщо дитина перебуває на утриманні дер­жави, територіальної

громади або юридичної особи.

 

< Попередня   Наступна >