Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 194. Стягнення аліментів за минулий час та заборгованості за аліментами

Стаття 194. Стягнення аліментів за минулий час та заборгованості за аліментами

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
176

Стаття 194. Стягнення аліментів за минулий час та забор­гованості за аліментами

1. Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за ми­нулий час, але не більш як за три роки, що передували пред'яв­ленню виконавчого листа до виконання. 2. Якщо за виконавчим листом, пред'явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв'язку з розшуком платника аліментів або у зв'язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час. 3. Заборгованість за аліментами, які стягуються відповідно до статті 187 цього Кодексу, погашається за заявою платника шля­хом відрахувань з його заробітної плати, пенсії, стипендії за міс­цем їх одержання або стягується за рішенням суду. 4. Заборгованість за аліментами стягується незалежно від до­сягнення дитиною повноліття, а у випадку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу, — до досягнення нею двадцяти трьох років. 5. Положення частин першої — третьої цієї статті, а також статей 195—197 цього Кодексу застосовуються і до стягнення алі­ментів іншим особам, які визначені цим Кодексом.

У коментованій статті визначено порядок стягнення алімен­тів за виконавчим листом за минулий час та заборгованості за аліментами, що утворилася після постановлення судом рішен­ня про стягнення аліментів або після подання платником алі­ментів заяви за місцем роботи, виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пен­сії, стипендії у розмірі та на строк, визначені у цій заяві.

За загальним правилом, якщо суд постановив рішення про стягнення аліментів, вони можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за три роки, що пере­дували пред'явленню виконавчого листа до виконання.

Водночас трапляються випадки, коли за виконавчим листом, пред'явленим до виконання, стягнення аліментів не провади­лось у зв'язку з розшуком платника алімен

тів або перебуванням його за кордоном. У таких випадках з урахуванням винної по­ведінки цієї особи закон як виняток із загального правила зак­ріплює положення про те, що стягнення аліментів відповідно до ч. 2 статті, що коментується, має провадитись за весь мину­лий час, незалежно від того, протягом якого періоду розшуку­вався або перебував за кордоном платник.

Заборгованість за аліментами, стягнення яких провадилось на підставі заяви платника про їх відрахування з його заробіт­ної плати, пенсії, стипендії, може бути погашена також за зая­вою платника шляхом відрахувань з його заробітної плати, пен­сії, стипендії за місцем їх одержання, а якщо це неможливо — за рішенням суду.

Досягнення дитиною повноліття не є перешкодою для стяг­нення заборгованості за аліментами і водночас не є підставою для звільнення платника від обов'язку її погашення.

Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'яз­ку з цим потребують матеріальної допомоги, яку їх батьки зо­бов'язані надавати за умови, що вони можуть це робити, забор­гованість за аліментами стягується до досягнення цими особа­ми 23 років.

Правила про стягнення аліментів за минулий час, а також заборгованості за ними, закріплені у частинах 1—3 коментова­ної статті, а також правила, встановлені у статтях 195—197 СК, застосовуються й до стягнення аліментів на повнолітніх непра­цездатних дітей, які потребують матеріальної допомоги, а також інших членів сім'ї та родичів.

 

< Попередня   Наступна >