Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 199. Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання

Стаття 199. Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
197

Стаття 199. Обов'язок батьків утримувати повнолітніх доч­ку, сина, які продовжують навчання

1. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'яз­ку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. 2. Право на утримання припиняється у разі припинення нав­чання. 3. Право на звернення до суду з позовом про стягнення алімен­тів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

У коментованій статті встановлені підстави виникнення аліментного зобов'язання між батьками та їх повнолітніми дочкою, сином, які продовжують навчання після досягнення повноліття і у зв'язку з цим потребують матеріальної допо­моги.

Зазначене аліментне зобов'язання — це правовідношення, підставою виникнення якого є сукупність таких юридичних фактів:

1) продовження навчання дочкою, сином після досягнення ними повноліття;

2) недосягнення дочкою, сином встановленого законом ві­ку — 23 років;

3) потреба дочки, сина у матеріальній допомозі у зв'язку з навчанням;

4) наявність у батьків можливості надавати матеріальну до­помогу.

Сукупність цих фактів утворює юридичний склад, необхід­ний і достатній для виникнення зазначеного аліментного зо­бов'язання.

У разі відсутності хоча б одного з наведених вище фактів аліментне зобов'язання, пов'язане з утриманням батьками своїх повнолітніх дочки, сина, які продовжують навчання, не виникає.

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, зазначене алі­ментне зобов'язання припиняється у разі припинення дочкою, сином навчання до досягнення ним

и 23 років (наприклад, у зв'язку з закінченням строку навчання у навчальному закладі, припиненням навчання у зв’язку з наданням академічної від­пустки, відрахуванням з навчального закладу через академічну заборгованість тощо), а також у разі досягнення дочкою, си­ном, які продовжують навчання, 23 років.

Згідно з ч. З коментованої статті право на звернення до су­ду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Уявляється, що це положення навряд чи можна визнати правильним, оскільки батьки не є законними представниками своїх повнолітніх дітей і тому не мають права пред'являти по­зови про стягнення аліментів на їх утримання.

 

< Попередня   Наступна >