Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 200. Розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина

Стаття 200. Розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
130

Стаття 200. Розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина

1. Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) плат­ника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу. 2. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бе­ре до уваги можливість надання утримання другим з батьків, сво­їми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

У статті, що коментується, встановлені загальні правила виз­начення судом розміру аліментів на повнолітніх дочку, сина.

Цей розмір суд визначає у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів. При цьому він враховує стан здоров'я і матеріальне становище одержувача і платника аліментів, наявність у останнього інших дітей, непра­цездатних чоловіка, дружини, батьків, дітей.

Беруться до уваги й інші обставини, які мають істотне зна­чення (див. коментар до ст. 182).

При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бе­ре до уваги можливість надання утримання другим з батьків, другим з подружжя, а також їх повнолітніми дітьми.

Водночас утримання батьками повнолітніх дочки, сина, які потребують матеріальної допомоги, може здійснюватися за іні­ціативою платника аліментів відповідно до вимог ст. 187 СК (див. коментар до цієї статті), а також шляхом укладення між батьками відповідного договору з додержанням правил, вста­новлених ст. 189 СК (див. коментар до цієї статті).

У зазначених випадках розмір аліментів визначає платник, за ініціативою якого вони відраховуються з заробітної плати, пенсії, стипендії, або батьки у договорі

Однак розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина згідно з правилами ч. 2 ст. 182 СК ні

за яких обставин не може бути меншим за неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

 

< Попередня   Наступна >