Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 201. Застосування норм цього Кодексу до відносин щодо обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

Стаття 201. Застосування норм цього Кодексу до відносин щодо обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
238

Стаття 201. Застосування норм цього Кодексу до відносин щодо обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

1. До відносин між батьками і дочкою, сином щодо надання їм утримання застосовуються норми статей 187, 189—192 і 194—197 цього Кодексу.

У коментованій статті не регулюються конкретні сімейні від­носини, оскільки вона має відсильний характер.

У зв'язку з тим, що аліментні зобов'язання, пов'язані з ут­риманням батьками своїх повнолітніх дочки, сина, з урахуван­ням підстав, зазначених у статтях 198 і 199 СК, належать до алі­ментних зобов'язань першої черги, у статті, що коментується, закріплені положення про те, що до відносин з утримання бать­ками повнолітніх дочки, сина застосовуються норми сімейного законодавства про відрахування аліментів на дитину за ініціати­вою платника (ст. 187); про укладення між батьками договору, який передбачає сплату аліментів на дитину (ст. 189); про при­пинення права на аліменти на дитину у зв'язку з набуттям пра­ва власності на нерухоме майно (ст. 190); про час, з якого при­суджуються аліменти на дитину (ст. 191); про зміну розміру алі­ментів (ст. 192 СК).

Крім того, до відносин між батьками і повнолітніми дочкою, сином щодо надання їм утримання застосовуються норми про стягнення аліментів за минулий час та заборгованості за алімен­тами (ст. 194); про визначення заборгованості за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу) платника алімен­тів (ст. 195); про відповідальність за прострочення сплати алі­ментів (ст. 196), а також про встановлення строку сплати забор­гованості за аліментами і підстави звільнення від неї (ст. 197).

 

< Попередня   Наступна >