Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 203. Обов'язок дочки, сина брати участь у додаткових витратах на батьків

Стаття 203. Обов'язок дочки, сина брати участь у додаткових витратах на батьків

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
175

Стаття 203. Обов'язок дочки, сина брати участь у додатко­вих витратах на батьків

1. Дочка, син крім сплати аліментів зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Згідно зі статтею, що коментується, повнолітні дочка, син, які сплачують аліменти на батьків, зобов'язані брати участь у додаткових витратах, зумовлених тяжкою хворобою, інвалідніс­тю, немічністю матері, батька.

У даному разі йдеться про додаткові витрати, а не про додат­кове стягнення коштів на утримання непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги.

Як правило, повнолітні дочка, син добровільно беруть участь у зазначених витратах.

Водночас якщо вони не виконують цей обов'язок добровіль­но, батьки мають право звернутися до суду з позовом про стяг­нення з них додаткових витрат, зумовлених зазначеними обста­винами.

Доказами, що підтверджують позовні вимоги, можуть бути висновки МСЕК, судово-медичної експертизи, довідки медич­них закладів та інші документи, що свідчать про те, що позивач страждає на тяжке захворювання, дістав каліцтво або інше уш­кодження здоров'я і у зв'язку з цим потребує додаткових вит­рат на медичну та соціальну допомогу. Тому розмір суми, що стягується, повинен визначатися залежно від понесених або пе­редбачуваних витрат.

З урахуванням матеріального становища та сімейного стану повнолітніх дочки, сина суд визначає розмір участі кожного з них (якщо їх декілька) у додаткових витратах на батьків і виз­начає ту суму, яку має взяти на себе кожний з дітей.

У ході визначення додаткових витрат на батьків, зумовлених їх тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю, суд бере до уваги можливість участі у них й інших осіб (друж

ини, чоловіка та своїх батьків).

У судовому рішенні, постановленому за результатами одно­часного розгляду вимог про стягнення аліментів і про стягнен­ня додаткових витрат, має окремо визначатися частка заробіт­ку, присуджена батькам у вигляді аліментів, і сума присуджених

Додаткові витрати на батьків можуть мати разовий характер або визначатись на певний строк. Залежно від цього суд визна­чає порядок їх виплати (разовий або строковий).

 

< Попередня   Наступна >