Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 204. Звільнення дочки, сина від обов'язку утримувати матір, батька

Стаття 204. Звільнення дочки, сина від обов'язку утримувати матір, батька

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
164

Стаття 204. Звільнення дочки, сина від обов'язку утримува­ти матір, батька

1. Дочка, син можуть бути звільнені судом від обов'язку утри­мувати матір, батька та обов'язку брати участь у додаткових вит­ратах, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від ви­конання своїх батьківських обов'язків.

У виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина алі­менти на строк не більш як три роки.

Сутність правила, закріпленого у коментованій статті, поля­гає в тому, що якщо батьки не виконують батьківські обов'яз­ки щодо своїх дітей, у майбутньому вони не матимуть права ви­магати від них матеріальної допомоги. Водночас у конкретних життєвих ситуаціях домагання цього з боку окремих батьків іноді мають місце.

Відповідно до ч. 1 статті, що коментується, підставою для звільнення повнолітніх дочки, сина від обов'язку утримувати своїх непрацездатних батьків, які потребують матеріальної до­помоги, та обов'язку брати участь у додаткових витратах є вста­новлений судом юридичний факт ухилення батьків від вико­нання своїх батьківських обов'язків.

У цій правовій нормі закріплена санкція, що застосовується судом до батьків за невиконання ними своїх батьківських обов'яз­ків. За своєю правовою природою вона є мірою відповідальності.

Для розуміння сутності ч. 1 коментованої статті треба врахо­вувати, що згідно з ч. 4 ст. 155 СК ухилення батьків від вико­нання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом. Тому зазначене ухилення є саме тим випадком, коли держава не може задо­вольнити вимогу батьків про надання їм утримання їх повноліт­німи дочкою, сином.

Під ухиленням від виконання батьківських обов'язків у кон­тексті ч. 1 статті, що коментується, треба розуміти протиправ­ну, винну

поведінку батьків під час здійснення батьківських прав і виконання батьківських обов'язків, пов'язаних з вихо­ванням та утриманням їх неповнолітніх дітей.

Таким чином, обов'язок повнолітніх дітей утримувати своїх непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги, і брати участь у додаткових витратах не в усіх випадках є абсо­лютним.

У зв'язку з цим суд зобов'язаний на вимогу дітей, до яких пред'явлено позов про стягнення аліментів, при розгляді справи за цим позовом перевіряти ставлення батьків до виконання батьківських обов'язків щодо дітей.

Встановлення того факту, що батьки протягом тривалого ча­су не брали участі у вихованні та утриманні своїх неповнолітніх дітей з незалежних від них причин, є підставою для того, щоб не звільняти їх повнолітніх дочку, сина від обов'язку утримува­ти непрацездатних батьків, які потребують допомоги, і від обов'язку брати участь у додаткових витратах, зумовлених тяж­кою хворобою, інвалідністю або немічністю батьків.

Водночас суд при розгляді справи за позовом непрацездат­них, таких, що потребують матеріальної допомоги, батьків до повнолітніх дочки, сина про сплату аліментів може з врахуван­ням конкретних обставин присудити з дочки, сина аліменти, але лише на строк не більш як три роки.

 

< Попередня   Наступна >