Стаття 25. Одношлюбність

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
77

Стаття 25. Одношлюбність

1. Жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі. 2. Жінка та чоловік мають право на повторний шлюб лише після припинення попереднього шлюбу.

Треба розрізняти умови укладання шлюбу та перешкоди цьому, тобто обставини, за яких укладання шлюбу непра­вомірне.

Як випливає зі змісту ч. 1 коментованої статті, однією з таких перешкод є перебування однієї або обох осіб, які бажа­ють одружитися, в іншому зареєстрованому шлюбі. Маються на увазі шлюби, зареєстровані в органах РАЦСу, та прирівняні до них шлюби, укладені за релігійним обрядом (див. коментар до ст. 21). Ч. 1 статті, що коментується, закріплює принцип моно­гамії (одношлюбності), згідно з яким чоловік та жінка можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі.

З урахуванням наведеного вище ч. 2 встановлює, що жінка та чоловік мають право на повторний шлюб лише після припи­нення попереднього шлюбу. А ст. 175 КпШС передбачає, що при реєстрації шлюбу між особами, з яких хоча б одна раніше перебувала в шлюбі, необхідне пред'явлення документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу. Це ж поло­ження закріплене у п. 4.1 Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Мін'юсту України від 18 жовтня 2000 р. № 52/5, в редакції наказу Мін'юсту від 3 верес­ня 2002 р. № 80/5 (відповідно до ч. 2 розділу VII "Прикінцеві положення" СК розділ V "Акти громадянського стану" КпШС зберігає свою чинність у частині, що не суперечить СК, до прийняття спеціального закону).

 

< Попередня   Наступна >