Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 27. Значення державної реєстрації шлюбу

Стаття 27. Значення державної реєстрації шлюбу

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
93

Глава 4 Державна реєстрація шлюбу

Стаття 27. Значення державної реєстрації шлюбу

1. Державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства. 2. Державна реєстрація шлюбу проводиться урочисто. 3. Державна реєстрація шлюбу засвідчується Свідоцтвом про шлюб, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

Державна реєстрація шлюбу має конститутивне (правоутворююче) значення. Без неї немає й шлюбу. Держава заінтересо­вана у зміцненні та стабільності останнього. Тому вона встанов­лює контроль за укладанням шлюбу і визнає дійсним лише шлюб, укладений у державному органі РАЦСу, за винятком ви­падків укладання шлюбів за релігійними обрядами до утворення або відновлення державних органів РАЦСу (див. коментар до ст. 21). Відповідно до ч. 1 коментованої статті державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав й інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства. Про те, якого великого значення наша держава надає реєстрації шлюбу, свідчить ч. З статті, що коментується, в якій зазначено, що дер­жавна реєстрація шлюбу засвідчується Свідоцтвом про шлюб, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

 

< Попередня   Наступна >