Стаття 28. Заява про реєстрацію шлюбу

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
100

Стаття 28. Заява про реєстрацію шлюбу

1. Заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком до будь-якого державного органу реєстрації актів цивільного ста­ну за їхнім вибором. 2. Заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком особисто. 3. Якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причи­ни особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу до державного органу реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально засвідчену, можуть подати їх представники. Повноваження пред­ставника мають бути нотаріально засвідчені. 4. Якщо реєстрація шлюбу у визначений день не відбулася, за­ява про реєстрацію шлюбу втрачає чинність після спливу трьох місяців від дня її подання.

У статтях 28, 29 і 34 СК врегульовані питання, пов'язані з по­рядком реєстрації шлюбу. Згідно з ч. 1 коментованої статті за­ява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком до будь-якого державного органу РАЦСу за їх вибором (відповідно до ст. 173 КпШС особи, які бажають взяти шлюб, можуть пода­ти заяву про реєстрацію шлюбу до органу РАГСУ за місцем про­живання однієї з цих осіб або за місцем проживання їх батьків).

Частина 3 статті, що коментується, передбачає виняток з правила про особисте подання особами, які бажають вступити у шлюб, до органів РАЦСу заяви про його реєстрацію. Згідно з нею якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні при­чини особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу до органу РАЦСу, таку заяву, нотаріально засвідчену, можуть подати їх представники, повноваження яких також мають бути нотаріаль­но засвідчені. У ч. З коментованої статті не зазначено, які при­чини треба вважати поважними. Одними з таких причин мо­жуть бути хвороба і відрядження. Питання про вагомість при­чин вирішує начальник відділу РАЦСу. Відмова прийняти заяву про реєстрацію шлюбу від представника осіб, які бажають од­ружитися, з посиланням на неповажність причин, через які за

­значені особи не можуть подати її особисто, як це випливає зі статей 55 і 124 Конституції, може бути оскаржена до суду з до­держанням вимог глави 31-А ЦПК.

Згідно з ч. 4 статті, що коментується, якщо реєстрація шлю­бу у визначений день не відбулася, заява втрачає чинність після спливу трьох місяців від дня її подання.

 

< Попередня   Наступна >