Стаття 39. Шлюб, який є недійсним

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
92

Стаття 39. Шлюб, який є недійсним

1. Недійсним є шлюб, зареєстрований з особою, яка одночас­но перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі. 2. Недійсним є шлюб, зареєстрований між особами, які є роди­чами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сес­трою. 3. Недійсним є шлюб, зареєстрований з особою, яка визнана недієздатною. 4. За заявою заінтересованої особи орган державної реєстрації актів цивільного стану анулює актовий запис про шлюб, за­реєстрований з особами, зазначеними у частинах першій — третій цієї статті. 5. Якщо шлюб зареєстровано з особою, яка вже перебуває у шлюбі, то в разі припинення попереднього шлюбу до анулювання актового запису щодо повторного шлюбу повторний шлюб стає дійсним з моменту припинення попереднього шлюбу. 6. Актовий запис про шлюб анулюється незалежно від смерті осіб, з якими було зареєстровано шлюб (частини перша — третя цієї статті), а також розірвання цього шлюбу.

Зіставлення змісту статей 37, 39—41 СК дає підстави зроби­ти висновок, що в цьому Кодексі на відміну від КпШС розрізняються три види підстав визнання шлюбу недійсним: 1) вчинення сторонами під час укладення шлюбу таких істотних порушень умов вступу в шлюб, в силу яких він має вважатися недійсним і без рішення суду. У випадках, передбачених комен­тованою статтею, рішення про анулювання актового запису про реєстрацію шлюбу приймає орган РАЦСу; 2) визнання шлюбу недійсним за рішенням суду (ст. 40); 3) можливість визнання шлюбу недійним за рішенням суду (ст. 41 СК).

У реєстраційному порядку недійсним визнається шлюб, ук­ладений з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстро­ваному шлюбі; шлюб, зареєстрований між особами, які є роди­чами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і се­строю; шлюб, зареєстрований з особою, яка визнана недієздат­ною. В зазначених випадках орган РАЦСу за заявою заінтересо­ваної особи анулює запис про шлюб

. Якщо шлюб зареєстрова­но з особою, яка вже перебуває у шлюбі, то у разі припинення попереднього шлюбу до анулювання актового запису щодо по­вторного шлюбу повторний шлюб стає дійсним з моменту при­пинення попереднього.

Актовий запис про шлюб у перелічених випадках ану­люється незалежно від смерті зазначених вище осіб, з якими було зареєстровано шлюб, а також розірвання цього шлюбу. При визнанні недійсним у реєстраційному порядку шлюбу, розірваного за постановою органу РАЦСу (див. коментарі до статей 106 і 107 СК) на підставах, передбачених коментованою статтею, необхідні дослідження й оцінка доказів. Тому згідно з положенням ст. 124 Конституції, відповідно до якого юрис­дикція судів поширюється на всі правовідносини, що виника­ють у державі, вирішення питання про визнання шлюбу недійсним треба було б у всіх випадках передавати на розгляд суду. Однак стаття, що коментується, як вже було сказано, пе­редбачає підвідомчість цього питання органу РАЦСу. Постано­ва цього органу про анулювання актового запису про шлюб або про відмову в цьому може бути оскаржена до суду з додержан­ням вимог глави 31-А ЦПК.

 

< Попередня   Наступна >