Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 51.Право дружини та чоловіка на повагу до своєї індивідуальності

Стаття 51.Право дружини та чоловіка на повагу до своєї індивідуальності

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
162

Стаття 51.Право дружини та чоловіка на повагу до своєї індивідуальності

1. Дружина та чоловік мають рівне право на повагу до своєї індивідуальності, своїх звичок та уподобань.

Як випливає зі змісту ст. 28 ЦК, кожна фізична особа набу­ває прав та обов'язків і здійснює їх під своїм ім'ям. Ім'я фізич­ної особи, яка є громадянином України, складається з прізви­ща, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає з за­кону або звичаю національної меншини, до якої вона належить. Ім'я, по батькові та прізвище фізичної особи індивідуалізують її становище в суспільстві. Водночас фізичні особи відрізняються одна від одної за своїми фізичними та моральними якостями, віком, зовнішністю. Тому варто погодитися з І. Бірюковим, який вважає, що індивідуальність особи — це неповторна своєрідність людини. Щоправда, І. Бірюков не виділяє ознак, які індивідуалізують цю своєрідність.

Коментована стаття не передбачає жодної правової санкції за порушення її вимог. Тому їх треба відносити до норм-декларацій. Положення, закріплене у статті, що коментується, є мо­ральною, а не правовою нормою. Як слушно зазначає І. Бірюков, включивши цю статтю до СК, законодавець змішав мо­ральні та духовні цінності, що лежать в основі стосунків між подружжям, з правами громадян як суб'єктів конституційного або цивільного права. До цього варто додати, що ці цінності змішані й з правами фізичних осіб як суб'єктів сімейного пра­ва. Водночас порушення вимог коментованої статті може бути підставою для розлучення.

 

< Попередня   Наступна >