Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 52. Право дружини та чоловіка на фізичний та духовний розвиток

Стаття 52. Право дружини та чоловіка на фізичний та духовний розвиток

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
161

Стаття 52. Право дружини та чоловіка на фізичний та ду­ховний розвиток

1. Дружина та чоловік мають рівне право на фізичний та ду­ховний розвиток, на здобуття освіти, прояв своїх здібностей, на створення умов для праці та відпочинку.

Правило коментованої статті також є нормою-декларацією. її положення, наприклад, про рівне право дружини та чоловіка на фізичний і духовний розвиток, є нормами моралі. Водночас право подружжя на освіту є конституційним правом громадян (ст. 53 Конституції), як й їх право на створення належних умов для праці та відпочинку (статті 43 і 45 Конституції). Порушен­ня цих прав не допускається (ст. 22 Конституції). Проте у роз­глядуваній статті для регулювання зазначених відносин між по­дружжям не встановлено санкцію.

Порушення положень статті, що коментується, може бути підставою для розлучення. Якщо ж органи державної влади, місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи пере­шкоджають подружжю у здійсненні зазначених прав, кожен з подружжя, як й будь-який інший громадянин, має право на су­довий захист та на відшкодування матеріальної та моральної шкоди (статті 55 і 56 Конституції).

 

< Попередня   Наступна >