Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 53. Право дружини та чоловіка на зміну прізвища

Стаття 53. Право дружини та чоловіка на зміну прізвища

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
131

Стаття 53. Право дружини та чоловіка на зміну прізвища

1. Якщо при реєстрації шлюбу дружина, чоловік зберегли до­шлюбні прізвища, вони мають право подати до державного органу реєстрації актів цивільного стану, який зареєстрував їхній шлюб, або відповідного органу за місцем їхнього проживання заяву про обрання прізвища одного з них як їхнього спільного прізвища або про приєднання до свого прізвища прізвища другого з подружжя. 2. У разі зміни прізвища державний орган реєстрації актів цивільного стану видає нове Свідоцтво про шлюб.

Право на прізвище є одним із особистих немайнових прав фізичної особи, які згідно з главою 22 ЦК забезпечують її соціальне буття. Ця особа має право на прізвище від моменту народження. Ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, як вже зазначалося, складається з прізвища, власного імені та по батькові (ч. 1 ст. 28 ЦК). Прізвище, ім'я та по батькові осо­би індивідуалізують її. Зі вступом у шлюб право на прізвище на­буває сімейно-правового аспекту. Як вже зазначалося, наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізви­ще подружжя або надалі іменуватися дошлюбними прізвищами (див. коментар до ст. 35).

Коментована стаття, на відміну від ст. 19 КпШС, передбачає не тільки право осіб, які вступають у шлюб, на вибір прізвища. Відповідно до неї якщо при реєстрації шлюбу дружина і (або) чоловік зберегли дошлюбні прізвища, вони мають право пода­ти до органу РАЦСу, який зареєстрував їх шлюб, або до відповідного органу за місцем їх проживання заяву про обран­ня прізвища одного з них як їхнього спільного прізвища або про приєднання до свого прізвища прізвища другого з подруж­жя. Згідно з ч. 2 ст. 35 СК складання більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає зі звичаю національної меншини, до якої належить наречена і (або) наречений. Відмо­ва органу РАЦСу в обранні або зміні прізвища може бути ос­каржена до суду

з додержанням вимог глави 31-А ЦПК.

У разі розірвання шлюбу вирішення питання про прізвище залежить від розсуду того з подружжя, який змінив своє прізви­ще у зв'язку з реєстрацією шлюбу (див. коментар до ст. 113). При визнанні шлюбу недійсним кожному з подружжя при­своюється дошлюбне прізвище. Виняток з цього правила перед­бачений п. 4 ч. 1 ст. 46 СК (див. коментарі до статей 45 і 46).

 

< Попередня   Наступна >