Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 55. Обов'язок подружжя турбуватися про сім'ю

Стаття 55. Обов'язок подружжя турбуватися про сім'ю

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
126

Стаття 55. Обов'язок подружжя турбуватися про сім'ю

1. Дружина та чоловік зобов'язані спільно піклуватися про по­будову сімейних відносин між собою та іншими членами сім'ї на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги. 2. Чоловік зобов'язаний утверджувати в сім'ї повагу до матері. Дружина зобов'язана утверджувати в сім'ї повагу до батька. 3. Дружина та чоловік відповідальні один перед одним, перед іншими членами сім'ї за свою поведінку в ній. 4. Дружина та чоловік зобов'язані спільно дбати про матеріаль­не забезпечення сім'ї.

Значна частина положень коментованої статті є нормами-деклараціями, оскільки вони не містять санкцій за недодер­жання більшості її правил. Так, ч. 1 встановлює обов'язок дру­жини та чоловіка спільно піклуватися про побудову сімейних відносин між собою та іншими членами сім'ї на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги. Ч. 2 зо­бов'язує чоловіка та дружину утверджувати в сім'ї повагу до матері (обов'язок чоловіка) та до батька (обов'язок дружини). Почуття любові, поваги, дружби, як вже зазначалося, не мож­на врегулювати нормами права. Це моральні категорії. Вони регулюються нормами моралі. Норми права можуть лише сприяти розвитку та зміцненню зазначених відносин. Відноси­ни, пов'язані зі взаємодопомогою, — це не лише моральні відносини, а й правова категорія. Вони дістають вияв у взаємних аліментних правах та обов'язках подружжя, алімент­них правах та обов'язках батьків і дітей, а також інших членів сім'ї.

Відповідальність подружжя одне перед одним та перед іншими членами сім'ї за свою поведінку в основному має мо­ральний характер. Правова відповідальність настає лише у то­му разі, коли поведінка подружжя (одного з подружжя) є про­типравною.

Обов'язок подружжя спільно дбати про матеріальне забезпе­чення сім'ї має правовий характер. Цей обов'язок дістає вияв у регулюва

нні майнових відносин подружжя, змісті шлюбного договору, в аліментних обов'язках подружжя як батьків (див. коментарі до глав 7—10, 15 і 16).

 

< Попередня   Наступна >