Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 59. Здійснення дружиною, чоловіком права особистої приватної власності

Стаття 59. Здійснення дружиною, чоловіком права особистої приватної власності

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
178

Стаття 59. Здійснення дружиною, чоловіком права особи­стої приватної власності

1. Той із подружжя, хто є власником майна, визначає режим володіння та користування ним з урахуванням інтересів сім'ї, на­самперед дітей. 2. При розпорядженні своїм майном дружина, чоловік зо­бов'язані враховувати інтереси дитини, інших членів сім'ї, які відповідно до закону мають право користування ним.

Після укладення шлюбу дружина і чоловік залишаються са­мостійними суб'єктами права. Тому той з подружжя, хто є влас­ником майна, визначає режим володіння і користування ним. Водночас у зв'язку зі вступом у шлюб особа набуває певних прав та обов'язків. Одним із таких обов'язків є обов'язок по­дружжя турбуватися про сім'ю, зокрема про її матеріальне за­безпечення (див. коментар до ст. 55), а одним із принципів ре­гулювання сімейних відносин — їх регулювання з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім'ї (ч. 8 ст. 7 СК). Тому той з подружжя, хто є власни­ком майна, має визначати режим володіння та користуванняним з урахуванням інтересів сім'ї і насамперед дітей. При роз­порядженні своїм майном кожний з подружжя зобов'язаний враховувати інтереси дитини, інших членів сім'ї, які згідно з за­коном мають право користування ним. Так, якщо об'єктом роздільної приватної власності одного з подружжя є житлове приміщення, право користування ним належить усім членам сім'ї (ст. 156 ЖК). Розпоряджаючись житловим приміщенням, той з подружжя, хто є його власником, зобов'язаний враховува­ти інтереси дітей та інших членів сім'ї, які відповідно до зако­ну мають право користування ним.

Роздільним майном подружжя можуть бути не тільки речі, а й майнові зобов'язальні права, наприклад, право на пай у ко­оперативі, якщо його внесено до шлюбу чи у період шлюбу, але за рахунок особистих коштів одного з подружжя, або вклад у кредитну установу, якщо його зроблено до шлюбу, отр

имано у спадщину чи внесено за рахунок особистих коштів одного з подружжя. До складу роздільного майна подружжя можуть вхо­дити і майнові обов'язки дружини, чоловіка, наприклад, обов'язок відшкодування майнової шкоди або сплати особис­того боргу.

Таким чином, треба розмежовувати поняття "роздільна при­ватна власність кожного з подружжя" та "роздільне майно кож­ного з подружжя". До складу зазначеного майна входять не тільки речі, що належать дружині або чоловіку на праві роздільної при­ватної власності, а й їх майнові права та обов'язки.

О. Дзера та Т. Ариванюк вважають, що у главі 7 СК, на відміну від ст. 24 КпШС, пропонується визнавати власністю кожного з подружжя лише те майно, що є об'єктом права власності, тоді як згідно зі ст. 24 КпШС під роздільним май­ном подружжя можна розуміти не тільки об'єкти права влас­ності, а й право вимоги за зобов'язальними правовідносина­ми1. З цим твердженням навряд чи можна погодитись. У ст. 57 СК немає чіткого розмежування між правом особистої (пра­вильніше — роздільної) приватної власності дружини, чо­ловіка та їх роздільним майном. Так, п. 2 ч. 1 цієї статті до роздільної приватної власності подружжя відносить майно, набуте дружиною, чоловіком за час шлюбу в порядку спадку­вання. Однак до складу успадкованого майна можуть входити не тільки речі, що належать особі на праві приватної влас­ності, а й майнові права та обов'язки спадкодавця. До складу майна, набутого кожним з подружжя до шлюбу, можуть також входити не тільки речі, що належать особі на праві приватної власності, а й, як зазначалося, майнові права та обов'язки. Ст. 57 СК чітко не визначає відмінності між роздільною приват­ною власністю дружини, чоловіка та їх роздільним майном.

Таким чином, незважаючи на те, що ст. 57 СК має назву "Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чо­ловіка", з її змісту випливає, що вона передбачає можливість володіння кожним з подружжя на праві приватної власності не тільки речами. Дружина, чоловік можуть набувати зобов'язаль­них майнових прав та обов'язків. Ст. 24 КпШС має назву "Роздільна власність подружжя". Але й вона не відкидає мож­ливості володіння кожним з подружжя на праві приватної влас­ності не тільки речами. Дружина, чоловік можуть також набу­вати майнових прав і обов'язків. Тому в цьому аспекті відмін­ностей між зазначеними статтями немає.

 

< Попередня   Наступна >