Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 58. Право на плоди та доходи від речей, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

Стаття 58. Право на плоди та доходи від речей, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
214

Стаття 58. Право на плоди та доходи від речей, що є осо­бистою приватною власністю дружини, чо­ловіка

1. Якщо річ, що належить одному з подружжя, плодоносить, дає приплід або дохід (дивіденди), він є власником цих плодів, приплоду або доходу (дивідендів).

Коментована стаття до роздільної приватної власності кож­ного з подружжя відносить плоди, а також доходи (дивіденди), які власник майна (дружина або чоловік) одержує від об'єктів, що належать йому на праві цієї власності.

На думку О. Дзери та Т. Ариванкж, це положення супере­чить визначальному принципу сімейного права, відповідно до якого майно, нажите (у СК вжите слово "набуте") подружжям за час шлюбу, є їх спільною сумісною власністю. Тобто під на­житим чи набутим треба розуміти будь-яке майно, одержане у період шлюбу одним з подружжя у результаті праці або іншої корисної діяльності1. З наведеною думкою навряд чи можна по­годитись. Плоди, доходи (дивіденди), які одержує один з по­дружжя — власник майна від об'єктів, що належать йому на праві роздільної приватної власності, не можна вважати май­ном, нажитим (набутим) у період шлюбу (про поняття "нажите майно" див. у коментарі до ст. 60).

Плоди, доходи (дивіденди) від речі, що є об'єктом права роздільної приватної власності одного з подружжя, не можна вважати доходом, одержаним у результаті праці у період шлю­бу. Це результат уречевленої праці одного з подружжя чи інших осіб (наприклад, дарителя, спадкодавця — дохід від подарова­ного, успадкованого майна), затраченої не у зв'язку з перебу­ванням у шлюбі. Тому плоди, доходи (дивіденди) від речі, що є об'єктом права роздільної приватної власності кожного з по­дружжя, належать дружині або чоловіку на праві роздільної приватної власності. Такий самий висновок випливає зі змісту ст. 133 ЦК 1963 р. і ст. 189 ЦК 2003 р.

 

428-rozdil2/5901--57---------.html">< Попередня   Наступна >