Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 62. Виникнення права спільної сумісної власності подружжя на майно, що належало дружині, чоловікові

Стаття 62. Виникнення права спільної сумісної власності подружжя на майно, що належало дружині, чоловікові

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
228

Стаття 62. Виникнення права спільної сумісної власності подружжя на майно, що належало дружині, чо­ловікові

1. Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи гро­шових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору мо­же бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Коментована стаття встановлює, що роздільне майно кож­ного з подружжя може визнаватися об'єктом права спільної сумісної власності дружини і чоловіка, якщо за час шлюбу во­но істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних тру­дових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя. Це ж положення передбачене ст. 25 КпШС. Наприклад, будинок, що належить одному з подружжя, було капітально відремонтовано у період шлюбу. При вирішенні питання про нього треба вра­ховувати вартість цього будинку до спільних затрат на нього і після цього.

Визнання майна об'єктом права спільної сумісної власності подружжя пояснюється тим, що у даному разі наявний юридич­ний склад, необхідний для виникнення цього права. Майно по­винно істотно збільшитись у своїй вартості за час шлюбу внаслідок спільної праці подружжя або праці того з них, якому це майно не належало. Можливість виникнення у такому разі спільної сумісної власності подружжя підкреслена і в п. 9 по­станови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім'ю України".

 

< Попередня   Наступна >