Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 66. Право подружжя на визначення порядку користування майном

Стаття 66. Право подружжя на визначення порядку користування майном

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
159

Стаття 66. Право подружжя на визначення порядку кори­стування майном

1. Подружжя має право домовитися між собою про порядок ко­ристування майном, що йому належить на праві спільної сумісної власності. 2. Договір про порядок користування житловим будинком, квартирою, іншою будівлею чи спорудою, земельною ділянкою, якщо він нотаріально посвідчений, зобов'язує правонаступника дружини та чоловіка.

Дружина і чоловік, як вже зазначалось, зобов'язані не тільки не перешкоджати одне одному в здійсненні правомочностей, пов'язаних зі спільною сумісною власністю, а й узгоджувати свою поведінку по здійсненню правомочностей щодо во­лодіння, користування та розпорядження майном, яке нале­жить їм на праві цієї власності (докладніше про це див. у ко­ментарі до ст. 63). З урахуванням сказаного вони мають право домовлятися між собою про порядок користування зазначеним майном. Дружина і чоловік можуть, наприклад, визначати по­рядок користування автомобілем, катером, комп'ютером та іншими речами. Однак така домовленість не виключає права кожного з подружжя у разі виникнення спору про порядок ко­ристування цими речами звертатися з позовом до суду.

Договір про порядок користування житловим будинком, квартирою, іншою будівлею чи спорудою, земельною ділянкою, якщо він нотаріально посвідчений, має обов'язкову силу не тільки для дружини і чоловіка, а й для їх правонаступників.

 

< Попередня   Наступна >