Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 68. Здійснення права спільної сумісної власності після розірвання шлюбу

Стаття 68. Здійснення права спільної сумісної власності після розірвання шлюбу

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
178

Стаття 68. Здійснення права спільної сумісної власності після розірвання шлюбу

1. Розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної влас­ності на майно, набуте за час шлюбу. 2. Розпоряджання майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності, після розірвання шлюбу здійснюється співвлас­никами виключно за взаємною згодою, відповідно до Цивільного кодексу України.

Розірвання шлюбу не є обов'язковою умовою припинення права спільної сумісної власності подружжя на майно, набуте за час шлюбу. Якщо не здійснено поділ спільної сумісної власності подружжя або якщо не визначено розмір часток у праві цієї влас­ності, що належить кожному з колишнього подружжя, відноси­ни, пов'язані з правом спільної сумісної власності, зберігаються. Однак оскільки їх учасники вже не є подружжям, для регулюван­ня цих відносин застосовуються норми ЦК (статті 368—372).

Спільно придбане колишніми дружиною і чоловіком майно належатиме їм на праві спільної часткової власності, якщо во­ни не передбачать, що таке майно має належати їм на праві спільної сумісної власності. Це пояснюється тим, що у разі ви­никнення права спільної власності на будь-який об'єкт воно вважається правом спільної часткової власності (ч. 4 ст. 355 ЦК). Це право, як зазначається в літературі, є провідним видом права спільної власності. Воно завжди, якщо це прямо не пе­редбачено законодавством або договором, передбачається. Пра­во спільної сумісної власності виникає лише у випадках, перед­бачених законом або договором.

Якщо ж колишні дружина і чоловік після розірвання шлюбу у реєстраційному порядку продовжують проживати однією сім'єю, за заявою заінтересованої особи розірвання шлюбу мо­же бути визнане судом фіктивним (див. коментар до ст. 108).

 

< Попередня

  Наступна >