Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 72. Застосування позовної давності до вимог про поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

Стаття 72. Застосування позовної давності до вимог про поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
258

Стаття 72. Застосування позовної давності до вимог про поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

1. Позовна давність не застосовується до вимог про поділ май­на, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, як­що шлюб між ними не розірвано. 2. До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлю­бу, застосовується позовна давність у три роки.

Позовна давність обчислюється від дня, коли один із співвлас­ників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права влас­ності.

Коментована стаття встановлює трирічний термін позовної давності для вимоги про поділ спільного майна розлученого по­дружжя.

Загальні положення про застосування позовної давності до вимог, що випливають із сімейних правовідносин, закріплені у ст. 20 СК. Відповідно до неї до цих вимог позовна давність не застосовується, крім випадків, передбачених ч. 2 ст. 72, ч. 2 ст. 129, ч. З ст. 138 і ч. З ст. 139 СК. До таких випадків належить і вимога про поділ спільного майна подружжя.

Однією з характерних особливостей сімейних правовідносин є те, що вони мають тривалий характер. Тому поки шлюб не бу­де розірвано, не може розпочатися перебіг позовної давності для вимоги про поділ спільного майна подружжя.

Проте неправильно вважати, що перебіг позовної давності починається з моменту розірвання шлюбу. Наприклад, якщо шлюб розірвано, але один з подружжя продовжує проживати в будинку, придбаному за час шлюбу на ім'я другого з подружжя, перебіг позовної давності не розпочинається. У такому разі мо­же застосовуватись положення ч. 2 статті, що коментується, згідно з яким позовна давність обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення сво­го права власності. Це ж положення міститься й у четвертому абзаці п. 10 пос

танови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім'ю України", де зазначено, що передбачений ч. З ст. 29 КпШС трирічний термін позовної давності для вимог про поділ спільного майна подружжя застосовується, якщо ці вимоги за­явлені після розірвання шлюбу, і обчислюється від дня, коли дружина або чоловік дізналися або мали дізнатися про пору­шення свого права на спільне майно після розлучення.

 

< Попередня   Наступна >