Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 78. Договір подружжя про надання утримання

Стаття 78. Договір подружжя про надання утримання

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
123

Стаття 78. Договір подружжя про надання утримання

1. Подружжя має право укласти договір про надання утриман­ня одному з них, у якому визначити умови, розмір та строки ви­плати аліментів. Договір укладається у письмовій формі і но­таріально посвідчується. 2. У разі невиконання одним із подружжя свого обов'язку за договором про надання утримання аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Стаття 9 СК передбачає, що регулювання сімейних відносин може здійснюватися за домовленістю (договором) між їх учас­никами, якщо це не суперечить вимогам СК, інших законів Ук­раїни та моральним засадам суспільства.

Згідно з наведеним положенням подружжя має право уклас­ти договір про надання утримання одному з них, у якому виз­начити умови, розмір та строки виплати аліментів. Як випливає із зіставлення статті, що коментується, і ст. 99 СК, у договорі про утримання подружжя може передбачити обов'язок, пов'яза­ний з наданням одному з них утримання, незалежно від його непрацездатності та потреби у матеріальній допомозі. Такий до­говір може бути оформлений як самостійний або бути части­ною шлюбного договору. Умови договору не можуть погіршу­вати становища того з подружжя, хто є непрацездатним та по­требує матеріальної допомоги. Це твердження обумовлене ви­могами частин 8 і 9 ст. 7, статей 9 і 75 СК.

Договір подружжя про надання утримання має укладатись у письмовій формі та посвідчуватись нотаріально. У разі невико­нання одним із подружжя свого обов'язку за договором про на­дання утримання аліменти можуть стягуватися на підставі ви­конавчого напису нотаріуса.

 

< Попередня   Наступна >