Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 79. Час, протягом якого сплачуються аліменти одному з подружжя

Стаття 79. Час, протягом якого сплачуються аліменти одному з подружжя

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
161

Стаття 79. Час, протягом якого сплачуються аліменти од­ному з подружжя

1. Аліменти присуджуються за рішенням суду від дня подання позовної заяви. 2. Якщо позивач вживав заходів щодо одержання аліментів від відповідача, але не міг їх одержати внаслідок ухилення відповіда­ча від їх сплати, суд, залежно від обставин справи, може постано­вити рішення про стягнення аліментів за минулий час, але не більш як за один рік. 3. Якщо один із подружжя одержує аліменти у зв'язку з інвалідністю, сплата аліментів триває протягом строку інвалідності. У разі подання відповідного документа про продов­ження строку інвалідності стягнення аліментів продовжується на відповідний строк без додаткового рішення суду про це.

Аліментні правовідносини, як вже зазначалося, мають три­валий характер. Тому поки вони тривають, правомочна особа має право вимагати сплати аліментів незалежно від того, скільки років минуло з моменту виникнення права на них. У разі пред'явлення позову аліменти, як правило, присуджуються від дня його пред'явлення на майбутній час. Це пояснюється тим, що аліменти є періодичними платежами, призначеними для поліпшення матеріального рівня життя їх одержувача. Як­що позивач вживав заходів щодо одержання аліментів від відповідача, але не міг їх одержати внаслідок ухилення відповідача від їх сплати, суд залежно від обставин справи мо­же постановити рішення про стягнення аліментів за минулий час, але не більш як за один рік.

Якщо один із подружжя одержує аліменти у зв'язку з інвалідністю, сплата аліментів триває протягом строку інвалід­ності. У разі подання відповідного документа про продовження строку інвалідності стягнення аліментів продовжується на відповідний строк без додаткового рішення суду про це.

 

< Попередня  
imein/428-rozdil2/5878--80---------.html">Наступна >