Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 85. Припинення права дружини на утримання

Стаття 85. Припинення права дружини на утримання

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
121

Стаття 85. Припинення права дружини на утримання

1. Право дружини на утримання, передбачене статтею 84 цьо­го Кодексу, припиняється в разі припинення вагітності, народжен­ня дитини мертвою або якщо дитина передана на виховання іншій особі, а також у разі смерті дитини. 2. Право дружини на утримання припиняється, якщо за рішен­ням суду виключено відомості про чоловіка як батька з актового запису про народження дитини.

Коментована стаття передбачає, що право дружини на утри­мання під час вагітності та у разі проживання з нею дитини припиняється при припиненні вагітності, народженні дитини мертвою або передачі дитини на виховання іншій особі, а та­кож у разі смерті дитини.

Стягнення аліментів з чоловіка на утримання дружини під час вагітності й до досягнення дитиною трьох років має суто цільове призначення — турботу про здоров'я вагітної дружини і матері, яка годує (жінка у період вагітності та годування дити­ни, як вже зазначалося, потребує додаткових витрат), а також про здоров'я дитини до досягнення нею трьох років, а у випад­ку, передбаченому ч. 3 ст. 84 СК, — до досягнення дитиною шести років. Ця турбота лягає на плечі обох батьків.

Таким чином, для виникнення аліментного обов'язку чо­ловіка на підставах, передбачених ст. 84 СК, необхідні такі юридичні факти:

1) вагітність дружини від чоловіка (за наявності зареєстрова­ного шлюбу цей факт передбачається; див. коментарі до статей 122, 133);

2) виховання дружиною (колишньою дружиною) спільної дитини до досягнення нею трьох років, а у випадку, передбаче­ному ч. 3 ст. 84 СК, — до досягнення дитиною шести років;

3) наявність у чоловіка достатніх коштів для надання дру­жині (колишній дружині) — матері спільної дитини матеріаль­ної допомоги.

: justify;">Зазначені юридичні факти утворюють юридичний склад, не­обхідний для виникнення у вагітної дружини або у дружини, з якою проживає дитина віком до трьох або шести років, права на одержання аліментів від чоловіка. Тому при припиненні існування хоча б одного з зазначених фактів або встановленні його відсутності, право на аліменти припиняється.

Підставами припинення права дружини (колишньої дружи­ни) на одержання аліментів від чоловіка є: 1) припинення вагітності; 2) народження дитини мертвою; 3) передача дитини на виховання іншій особі; 4) смерть дитини; 5) виключення за рішенням суду відомостей про чоловіка як батька дитини з ак­тового запису про її народження. Відсутність у дружини (колишньої дружини) у зазначених випадках права на одержання аліментів має бути визнане рішенням суду, яке приймається у разі пред'явлення негативного позову про визнання припинен­ня у дружини права на аліменти. Право пред'явлення такого позову має чоловік (колишній чоловік). Крім того, право дру­жини — матері дитини на одержання аліментів від чоловіка — батька дитини припиняється, якщо буде доведено, що у чо­ловіка немає необхідних коштів. Водночас якщо дружина (ко­лишня дружина) є непрацездатною і потребує матеріальної до­помоги, а чоловік має можливість надавати їй таку допомогу, вона має право на одержання аліментів від чоловіка (колишньо­го чоловіка) на загальних підставах, передбачених статтями 75 і 76 СК.

 

< Попередня   Наступна >