Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 86. Право чоловіка на утримання у разі проживання з ним дитини

Стаття 86. Право чоловіка на утримання у разі проживання з ним дитини

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
161

Стаття 86. Право чоловіка на утримання у разі проживан­ня з ним дитини

1. Чоловік, з яким проживає дитина, має право на утримання від дружини — матері дитини до досягнення дитиною трьох років. 2. Якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, чоловік, з яким проживає дитина, має право на утримання від дру­жини до досягнення дитиною шести років. 3. Право на утримання чоловік, з яким проживає дитина, має незалежно від того, чи він працює, та незалежно від його ма­теріального становища, за умови, що дружина може надавати ма­теріальну допомогу. 4. Право на утримання чоловік, з яким проживає дитина, має і після розірвання шлюбу.

Згідно зі ст. 51 Конституції кожен з подружжя має рівні пра­ва та обов'язки, а батьки зобов'язані утримувати своїх дітей до їх повноліття. З урахуванням цього стаття, що коментується, передбачає, що чоловік, з яким проживає дитина, має право на утримання від дружини — матері дитини до досягнення нею трьох років. Якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, такий чоловік має право на утримання від дружини до досягнення дитиною шести років. Треба зазначити, що ст. 32 КпШС встановлює лише право дружини у період вагітності та протягом трьох років після народження дитини (якщо дружина перебуває у відпустці по догляду за хворою дитиною, — протя­гом усього часу перебування у такій відпустці, але не більш ніж до досягнення дитиною шестирічного віку) одержувати утри­мання від чоловіка, якщо він спроможний його надати. Однак Пленум Верховного Суду України у першому абзаці п. 21 своєї постанови "Про застосування судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім'ю України" роз'яснив, що за смислом ст. 32 КпШС право на аліменти має чоловік, якщо йому надана відпустка по догляду за хворою дитиною до досягнення нею шести років. Як зазначено в літературі, це роз'яснення від­повідає ст. 51 Конституції.

У коментованій статті право чоловіка

на одержання аліментів від дружини у тому разі, якщо з ним проживає дити­на, на відміну від наведеного у першому абзаці п. 21 зазначеної постанови, не обумовлено наданням йому відпустки. Як випли­ває зі змісту статті, що коментується, для виникнення у чо­ловіка права на одержання аліментів від дружини — матері ди­тини необхідні такі юридичні факти: 1) щоб дитина проживала з чоловіком, який є її батьком, до досягнення трьох років, а у випадку, передбаченому ч. 2 цієї статті, — шести років; 2) щоб дружина була матір'ю дитини; 3) щоб дружина могла надавати матеріальну допомогу.

Перелічені юридичні факти утворюють юридичний склад, необхідний для одержання чоловіком, з яким проживає дитина, аліментів від дружини — матері дитини. Чоловік, з яким про­живає дитина, має право на одержання аліментів від дружини — матері дитини незалежно від того, чи він працює, та від його матеріального становища. Як випливає зі змісту коментованої статті, для виникнення у чоловіка права на одержання аліментів від дружини не мають значення його непрацездатність та по­треба у матеріальній допомозі.

Чоловік, з яким проживає дитина, за наявності зазначених юридичних фактів має право на одержання аліментів від дружи­ни — матері дитини й після розірвання шлюбу.

 

< Попередня   Наступна >