Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 87. Припинення права чоловіка на утримання

Стаття 87. Припинення права чоловіка на утримання

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
123

Стаття 87. Припинення права чоловіка на утримання

1. Право чоловіка на утримання, передбачене статтею 86 цьо­го Кодексу, припиняється, якщо дитина передана на виховання іншій особі, а також у разі смерті дитини. 2. Право чоловіка на утримання припиняється, якщо за рішен­ням суду виключено відомості про дружину як матір з актового за­пису про народження дитини.

Як вже зазначалося (див. коментар до ст. 86), для виникнен­ня у батька дитини права на одержання аліментів від дружини — матері дитини, необхідний юридичний склад, що охоплює певні юридичні факти. Зокрема, треба, щоб дитина проживала з чоловіком, який є її батьком, до досягнення трьох років, а у випадку, передбаченому ч. 2 ст. 86 СК, — шести років, щоб дружина була матір'ю дитини і щоб вона могла надавати ма­теріальну допомогу. Якщо хоча б один з наведених юридичних фактів припиняє своє існування або якщо буде встановлена йо­го відсутність, право чоловіка на аліменти припиняється.

Підставами припинення права чоловіка (колишнього чо­ловіка) на аліменти є: 1) передача дитини на виховання іншій особі; 2) смерть дитини; 3) виключення за рішенням суду відо­мостей про дружину як матір дитини з актового запису про її народження. Припинення у зазначених випадках права чо­ловіка (колишнього чоловіка) на одержання від дружини аліментів має бути визнане рішенням суду, винесеним у разі пред'явлення дружиною відповідного негативного позову. Крім того, право чоловіка (як і дружини) на одержання аліментів припиняється, якщо буде доведено, що у дружини немає не­обхідних коштів для надання йому матеріальної допомоги.

 

< Попередня   Наступна >