Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 108. Визнання розірвання шлюбу фіктивним

Стаття 108. Визнання розірвання шлюбу фіктивним

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
117

Стаття 108. Визнання розірвання шлюбу фіктивним

1. За заявою заінтересованої особи розірвання шлюбу, здійсне­не відповідно до положень статті 106 та пункту 3 частини першої статті 107 цього Кодексу, може бути визнане судом фіктивним, якщо буде встановлено, що жінка та чоловік продовжували про­живати однією сім'єю і не мали наміру припинити шлюбні відно­сини.

На підставі рішення суду актовий запис про розірвання шлюбу та Свідоцтво про розірвання шлюбу анулюються державним орга­ном реєстрації актів цивільного стану.

Фіктивне розірвання шлюбу — це абсолютно нове для нашо­го сімейного законодавства поняття. Виходячи зі змісту статті, що коментується, його можна визначити як таке розірвання шлюбу органом РАЦСу, яке було здійснене подружжям не з ме­тою припинення шлюбних відносин і подальшого сімейного життя, а з якоюсь іншою метою. Як і у разі фіктивного шлюбу, фіктивне розлучення може здійснюватися з метою одержання певного матеріального зиску обома чи одним з подружжя (про­писки, місця навчання, роботи тощо). Крім того, уявляється, що розлучення може бути визнане фіктивним лише у тому разі, як­що воно порушило чиїсь права та охоронювані законом інтереси або заподіяло шкоду. Тому коло "заінтересованих" осіб у статті не встановлюється. Адже неможливо передбачити всі варіанти.

У статті, що коментується, наведено вичерпний перелік кате­горій розлучень, які можуть бути визнані фіктивними, — розірвання шлюбу органом РАЦСу за заявою подружжя, яке не має дітей, і розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя в разі, коли другий з подружжя засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менш як три роки. Однак на практиці можна спостерігати й інші випадки фіктивного розірвання шлюбу. Наприклад, якщо в одного з подружжя є двоє неповнолітніх дітей (одна дитина від попереднього шлюбу, а друга від нинішнього), то з метою змен

шення розміру аліментів на дитину від попереднього шлюбу він розриває те­перішній шлюб (фіктивно) і, нібито сплачуючи аліменти на двох дітей, тим самим зменшує розмір аліментів на першу дитину. Тому, уявляється, що немає необхідності обмежувати категорії фіктивних розлучень. Треба лише чітко визначити умови, підстави та порядок визнання розірвання шлюбу фіктивним.

Нині встановлено судовий порядок визнання розлучення фіктивним. У разі ухвалення судом рішення про це орган РАЦСу анулює актовий запис і Свідоцтво про розірвання шлюбу. Таке розлучення вважається таким, що не відбулося, і не породжує правових наслідків, передбачених законодавством.

 

< Попередня   Наступна >