Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 111. Заходи суду щодо примирення подружжя

Стаття 111. Заходи суду щодо примирення подружжя

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
118

Стаття 111. Заходи суду щодо примирення подружжя

1. Суд вживає заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства.

Ця стаття має декларативний характер, оскільки не визна­чає, які саме заходи і в якому порядку повинен застосовувати суд для примирення подружжя. Уявляється, що у цьому разі доцільно застосовувати норми цивільно-процесуального зако­нодавства, згідно з якими суди повинні використовувати нада­ну їм законом можливість відкладати розгляд справи для при­мирення дружини і чоловіка, особливо за наявності у них не­повнолітніх дітей. У межах встановленого ч. 4 ст. 176 ЦПК ше­стимісячного строку суд може повторно відкласти розгляд справи або за наявності обґрунтованого клопотання обох чи одного з подружжя скоротити встановлений для примирення строк.

Якщо після спливу встановленого судом строку подружжя помириться, провадження у справі припиняється на підставі поданої позивачем або обома сторонами заяви про відмову від позову. Коли ж після спливу наданого подружжю строку заява про припинення справи не надійшла і сторони у судове засідан­ня не з'явилися, суд з урахуванням правила ст. 172 ЦПК пови­нен залишити справу без розгляду на підставі ч. 4 ст. 229 ЦПК.

 

< Попередня   Наступна >