Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 113. Право на вибір прізвища після розірвання шлюбу

Стаття 113. Право на вибір прізвища після розірвання шлюбу

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
136

Стаття 113. Право на вибір прізвища після розірвання шлюбу

1. Особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Право на вибір прізвища належить до особистих немайнових прав подружжя. Воно дістає вияв у можливості вибору дружи­ною і чоловіком прізвища при укладенні шлюбу (див. коментар до ст. 35), його зміни у період шлюбу (див. коментар до ст. 53), вибору прізвища після розірвання шлюбу.

При розірванні шлюбу кожен із подружжя має право зберег­ти спільне прізвище або відновити дошлюбне. Це право може бути реалізоване лише у момент припинення шлюбу у разі йо­го розірвання. Після цього якщо у колишнього подружжя ви­никне бажання змінити прізвище, їм доведеться робити це у встановленому порядку відповідно до Положення про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану, затвердженого наказом Мін'юсту від 26 ве­ресня 2002 р. № 86/5, і Положення про порядок розгляду кло­потань про переміну громадянами України прізвищ, імен, по батькові.

Право змінити спільне прізвище на дошлюбне має лише той з подружжя, хто обрав спільне прізвище при укладенні шлюбу. При цьому той з подружжя, чиє прізвище він носить, не може заборонити йому продовжувати іменуватися цим прізвищем після розірвання шлюбу.

 

< Попередня   Наступна >