Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 114. Момент припинення шлюбу у разі його розірвання

Стаття 114. Момент припинення шлюбу у разі його розірвання

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
136

Стаття 114. Момент припинення шлюбу у разі його розірвання

1. У разі розірвання шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день винесення ним відповідної постанови. 2. У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

Встановлення моменту припинення шлюбу при його розір­ванні має дуже важливе правове значення, оскільки саме з цього часу між подружжям припиняються особисті та майнові пра­вовідносини, що виникають від дня державної реєстрації шлюбу в органі РАЦСу. У коментованій статті момент припинення шлю­бу визначений з урахуванням застосовуваного порядку розірван­ня шлюбу (в органі РАЦСу чи у суді). Згідно з нею якщо шлюб розривається органом РАЦСу, моментом його припинення є день винесення ним відповідної постанови, а якщо судом — день на­брання чинності його рішенням про розірвання шлюбу.

Рішення суду набирає чинності після спливу строку, відве­деного на касаційне оскарження й опротестування, якщо воно не було оскаржене чи опротестоване. Касаційна скарга або про­тест можуть бути подані протягом десяти днів після винесення судом остаточного рішення. У разі принесення касаційної скар­ги або касаційного протесту рішення, якщо воно не було ска­соване, набирає чинності після розгляду справи вищестоящим судом.

Особливу увагу треба звернути на той факт, що положення ч. 2 статті, що коментується, відповідно до якого моментом припинення шлюбу при його розірванні судом визнається день набрання чинності рішенням суду, застосовуватиметься після набрання чинності цим Кодексом. Поки ж що, шлюб, розірваний у судовому порядку, вважається припиненим від дня державної реєстрації його розірвання у книзі реєстрації актів цивільного стану за заявою як обох, так і одного з по­дружжя. У такому разі державна реєстрація розірвання шлюбу може здійснюва

тись у будь-який час незалежно від строку, що сплив з моменту ухвалення судом рішення про розірвання шлюбу.

 

< Попередня   Наступна >