Стаття 115. Реєстрація розірвання шлюбу

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
102

Стаття 115. Реєстрація розірвання шлюбу

1. Розірвання шлюбу, здійснене за рішенням суду, має бути за­реєстроване в державному органі реєстрації актів цивільного ста­ну, за заявою колишньої дружини або чоловіка. 2. Розірвання шлюбу засвідчується Свідоцтвом про розір­вання шлюбу, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів Ук­раїни.

Зміст статті, що коментується, викликає деякі зауваження. Уявляється, що більш слушним було б закріплення в ній обов'язку колишнього подружжя реєструвати в органі РАЦСу рішення суду про розірвання шлюбу. У наявній же ре­дакції такий обов'язок встановлюється не для подружжя, а для "розірвання шлюбу". Чомусь саме воно має бути за­реєстровано.

Крім того, у коментованій статті, як і у КпШС, не встанов­лено строку для реєстрації рішення суду про розірвання шлю­бу, що є упущенням законодавця. Практика свідчить, що за та­кої ситуації колишнє подружжя може роками не реєструвати розірвання шлюбу.

Детальніше порядок реєстрації розірвання шлюбу передба­чений у Правилах реєстрації актів цивільного стану в Україні.

Частина 2 статті, яка коментується, встановлює, що розір­вання шлюбу засвідчується Свідоцтвом про розірвання шлюбу, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

 

< Попередня   Наступна >