Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 118. Поновлення шлюбу у разі з'явлення особи, яка була оголошена померлою або визнана безвісно, відсутньою

Стаття 118. Поновлення шлюбу у разі з'явлення особи, яка була оголошена померлою або визнана безвісно, відсутньою

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
236

Стаття 118. Поновлення шлюбу у разі з'явлення особи, яка була оголошена померлою або визнана безвісно, відсутньою

1. Якщо особа, яка була оголошена померлою, з'явилася, і відповідне рішення суду скасоване, її шлюб з іншою особою понов­люється за умови, що ніхто з них не перебуває у повторному шлюбі. 2. Якщо особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з'явила­ся, і відповідне рішення суду скасоване, ЇЇ шлюб з іншою особою може бути поновлений за їхньою заявою, за умови, що ніхто з них не перебуває у повторному шлюбі. 3. У випадках, передбачених частинами першою та другою цієї статті, державний орган реєстрації актів цивільного стану анулює запис акта про розірвання шлюбу та відповідне свідоцтво, видане на його підставі.

Оголошення судом одного з подружжя померлим або виз­нання його безвісно відсутнім ґрунтується відповідно на пре­зумпції (припущенні) смерті цієї особи чи на констатації факту неможливості вирішення питання про її життя або смерть. То­му при цьому не виключена можливість з'явлення зазначеної особи або виявлення місця її перебування. У разі з'явлення або виявлення місця перебування громадянина, визнаного безвісно відсутнім чи оголошеного померлим, суд скасовує рішення про визнання його безвісно відсутнім (ст. 45 ЦК) або оголошення померлим (ст. 48 ЦК). У таких випадках постає питання про юридичну долю припиненого шлюбу. Воно вирішується за пра­вилами, встановленими у коментованій статті. Шлюб понов­люється лише за одночасної наявності двох умов: якщо є взаємна згода подружжя і якщо ніхто з них не перебуває у по­вторному шлюбі.

При цьому поновлення шлюбу органом РАЦСу має зворот­ну силу, внаслідок чого подружжя визнається таким, що пере­буває у шлюбі, з моменту державної реєстрації останнього, а не з моменту його поновлення.

Якщо подружжя не дійшло згоди у питанні про поновлення шлюбу, той з них, хто з'явився

, може одержати в органі РАЦСу Свідоцтво про припинення (розірвання) шлюбу.

 

< Попередня   Наступна >