Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 117. Право на поновлення шлюбу після його розірвання

Стаття 117. Право на поновлення шлюбу після його розірвання

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
139

Стаття 117. Право на поновлення шлюбу після його розірвання

1. Жінка та чоловік, шлюб між якими було розірвано, мають право подати до суду заяву про поновлення їхнього шлюбу за умо­ви, що жоден із них не перебував після цього у повторному шлюбі. 2. На підставі рішення суду про поновлення шлюбу та анулю­вання запису акта про розірвання шлюбу державний орган реєстрації актів цивільного стану видає нове Свідоцтво про шлюб, у якому день реєстрації шлюбу, за вибором подружжя, може бути визначений днем першої його реєстрації або днем набрання чин­ності рішенням суду про поновлення шлюбу.

У житті можуть траплятися ситуації, коли дружина і чоловік погарячкували у момент розірвання шлюбу, а згодом помири­лися і вирішили поновити сім'ю. Коментована стаття передба­чає умови та процесуальний порядок здійснення цього. Безу­мовно, що за такої ситуації повторна реєстрація шлюбу була б недоцільною. Набагато простішим є передбачений цією статтею судовий порядок поновлення шлюбу за умови, що ніхто з по­дружжя не перебував у повторному шлюбі. Уявляється, що не зайвим було б також встановити максимальний строк, після спливу якого шлюб можна поновлювати. Адже якщо з часу роз­лучення до моменту поновлення шлюбу минуло, наприклад, років п'ять-десять, навряд чи є необхідність у його поновленні. У такому разі доцільніше було б укладати новий шлюб.

Згідно з ч. 2 статті, що коментується, на підставі рішення су­ду про поновлення шлюбу та анулювання запису акта про його розірвання орган РАЦСу видає нове Свідоцтво про шлюб, у якому день реєстрації шлюбу за вибором подружжя може бути визначений днем першої його реєстрації або днем набрання чинності рішенням суду про поновлення шлюбу. Уявляється, що можуть виникнути деякі труднощі при застосуванні цього положення на практиці. Справа в тому, що якщо дружина і чоловік зазначать у новому Свідоцтві про шлюб початкову дату його реєстрації, може

постати питання про поділ майна, набу­того у такому шлюбі. Оскільки акти цивільного стану (актові записи) є вірогідними юридичними фактами, таке Свідоцтво про шлюб буде підставою для поділу майна за нормами сімей­ного права або породжуватиме необхідність доведення, що пев­не майно все-таки нажите не у період шлюбу, а тоді, коли сто­рони проживали окремо.

 

< Попередня   Наступна >