Стаття 5. Державна охорона сім'ї

Сімейний кодек - Розділ І (ст.1-20)
93

Стаття 5. Державна охорона сім'ї

1. Держава охороняє сім'ю, дитинство, материнство, батьківство, створює умови для зміцнення сім'ї. 2. Держава створює людині умови для материнства та батьківства, забезпечує охорону прав матері та батька, матеріаль­но і морально заохочує і підтримує материнство та батьківство. 3. Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини. 4. Держава бере під свою охорону кожну дитину, яка позбав­лена належного батьківського піклування. 5. Ніхто не може зазнавати втручання в його сімейне життя, крім випадків, встановлених Конституцією України.

Ця стаття передбачає один з найважливіших принципів сімейного права, закріплений у ст. 51 Конституції. Ч. 1 дублює положення ч. З ст. 51 Конституції і відповідає ст. 2 Декларації про загальні засади державної політики України стосовно сім'ї та жінок. Положення ч. 2, згідно з яким держава створює людині умови для материнства та батьківства, забезпечує охорону прав матері та батька, матеріально і морально заохочує та підтримує материнство й батьківство, дістали втілення у статтях 49 і 50 СК, що передбачають право дружини на материнство і чоловіка на батьківство (див. коментарі до цих статей). У ч. З закріплено по­ложення про забезпечення державою пріоритету сімейного вихо­вання дитини, яке відповідає змісту статей 2 і 9 Конвенції ООН про права дитини 1989 р., ратифікованої Верховною Радою Ук­раїни 27 лютого 1991 р., і дістало відображення у статтях 151— 156, 160 і 163 СК (див. коментарі до цих статей).

Положення ч. 4 відповідає ст. 20 Конвенції про права дити­ни і главам 18—20 СК (див. коментарі до цих глав).

Частина 5 відповідає ч. 2 ст. 32 Конституції. У разі незакон­ного втручання у сімейне життя особи вона має право на судо­вий захист (ст. 55 Конституції) і на відшкодування матеріальної та моральної шкоди (ст. 56 Конституції; див. також коментар

до ст. 18 СК).

 

< Попередня   Наступна >