Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ І (ст.1-20) Стаття 8. Застосування до регулювання сімейних відносин Цивільного кодексу України

Стаття 8. Застосування до регулювання сімейних відносин Цивільного кодексу України

Сімейний кодек - Розділ І (ст.1-20)
187

Стаття 8. Застосування до регулювання сімейних відно­син Цивільного кодексу України

1. Якщо майнові відносини між подружжям, батьками та дітьми, іншими членами сім'ї та родичами не врегульовані цим Ко­дексом, вони регулюються відповідними нормами Цивільного ко­дексу України, якщо це не суперечить суті сімейних відносин.

Згідно з цією статтею допускається субсидіарне застосуван­ня відповідних норм ЦК для регулювання майнових відносин між подружжям, батьками та дітьми, іншими членами сім'ї й родичами, якщо вони не врегульовані СК і якщо це не супере­чить суті сімейних відносин. Можливість такого застосування норм ЦК пояснюється тим, що цивільне і сімейне право є га­лузями єдиного права України, більше того — галузями приват­ного права. Цивільне право посідає центральне місце серед га­лузей права, що регулюють майнові відносини. Тому його нор­ми можуть субсидіарно застосовуватися до сімейних, трудових, природоресурсових та екологічних відносин'. Однак це не дає підстав для того, щоб погодитись з Н. Єгоровим, який визнає однорідність особистих немайнових відносин, що регулюються сімейним і цивільним законодавством2. Якби ці відносини були однорідними, недоречно було б говорити про субсидіарне за­стосування норм цивільного права для регулювання сімейних відносин. У такому разі ці норми застосовувалися б до сімей­них відносин без будь-яких обмежень і не було б потреби у закріпленні в коментованій статті положення про те, що до сімейних відносин застосовуються норми ЦК, якщо це не супе­речить їх суті (аналогічна умова передбачена і ст. 4 СК РФ). Більше того, ст. 8 СК України на відміну від ст. 4 СК РФ пе­редбачає можливість субсидіарного застосування норм ЦК ли­ше до майнових відносин між членами сім'ї. Тому при регулю­ванні немайнових відносин між ними норми цивільного права не можуть застосовуватися.

 

< Попере

дня   Наступна >