Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 64 (ст.417-421) Стаття 419. Науково-педагогічні працівники, керівники та спеціалісти митних закладів освіти

Стаття 419. Науково-педагогічні працівники, керівники та спеціалісти митних закладів освіти

Митний кодекс - Глава 64 (ст.417-421)
207

Стаття 419. Науково-педагогічні працівники, керівники та спеціалісти митних закладів освіти

Науково-педагогічні працівники, керівники та спеціалісти митних закладів освіти приймаються на роботу на умовах та в порядку, що встановлюється цим Кодексом та іншими законами України. Прийняття на роботу науково-педагогічних працівників має здійснюватися на основі конкурсного відбору. На науково-педагогічних працівників, керівників та спеціалістів митних закладів освіти поширюються обов’язки, права та пільги, встановлені для посадових осіб митної служби України. Науково-педагогічні працівники підлягають атестації у порядку, встановленому спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі освіти та науки. До викладацької роботи в митних закладах освіти можуть залучатися фахівці митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій.

1. Повноваження керівників, науково-педагогічних працівників закладів освіти України, зокрема щодо трудових відносин, визначені Законами України “Про освіту”, “Про вищу освіту”, “Про наукову і науково-технічну діяльність”, Кодексом Законів про працю, відповідними Указами Президента України, постановами Уряду “Про затвердження Положення про державний вищий заклад освіти”, “Про центри підвищення кваліфікації державних службовців і керівників державних підприємств, установ й організацій”, окремими Положеннями Міносвіти і науки України, Головдержслужби України та іншими документами. Названі Закони та нормативно-правові акти регулюють економічні, трудові відносини, правове положення і повноваження з керівниками, педагогічними та науково-педагогічними працівниками.

Так, відповідно до ст. 47 Закону України “Про вищу освіту”, науково-педагогічні працівники - це особи, які за основним місцем роботи у вищих н

авчальних закладах 3 і 4 рівнів акредитації професійно займаються педагогічною діяльністю у поєднанні з науковою та науково-технічною діяльністю”.

2. Особливістю правового статусу науково-педагогічних працівників при найманні на роботу є конкурсний відбір. Вказані норми також поширені на митні заклади освіти. (наказ Держмитслужби України від 25.03.1999 № 195 “Про затвердження Положення про конкурс на заміщення посад науково-педагогічних працівників навчальних закладів, підпорядкованих Державній митній службі України”).

3. Відповідно до ст. 32 Закону України “Про вищу освіту”, яка закріплює правове положення і повноваження керівників закладів освіти, безпосереднє керівництво митними закладами освіти здійснюють:

- Академія митної служби України - ректор;

- Центр підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів Держмитслужби України - начальник (директор).

4. Відповідно до ст.46 Закону України “Про вищу освіту” до учасників навчально-виховного процесу віднесено також категорійних спеціалістів, завідувачів навчальних лабораторій, методистів та інших, а постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 р. № 134 - упорядкування умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери, зокрема - навчальних закладів, в системі Держмитслужби України - низкою наказів, зокрема - від 16.12.1999 № 823, від 22.12.1999 р. № 840 та іншими.

5. Конкретні права і обов’язки науково-педагогічних працівників та спеціалістів визначаються на основі кваліфікаційних характеристик посад митних закладів освіти і відображаються в положеннях структурних підрозділів та посадових інструкціях, що затверджуються керівниками цих закладів в межах, визначених чинним законодавством.

 

< Попередня   Наступна >