Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 62 (ст.398-406) Cтаття 399. Загальні положення щодо порядку виконання постанови митного органу про накладення стягнення за порушення митних правил

Cтаття 399. Загальні положення щодо порядку виконання постанови митного органу про накладення стягнення за порушення митних правил

Митний кодекс - Глава 62 (ст.398-406)
271

Cтаття 399. Загальні положення щодо порядку виконання постанови митного органу про накладення стягнення за порушення митних правил

Постанова митного органу про накладення стягнення за порушення митних правил підлягає виконанню після закінчення строку оскарження, встановленого статтею 393 цього Кодексу. Митний орган, який виніс постанову про накладення стягнення за порушення митних правил, виконує її самостійно у передбачених цим Кодексом випадках, а в інших випадках - через державного виконавця. У разі винесення митним органом кількох постанов про накладення стягнень за порушення митних правил щодо однієї особи кожна постанова виконується окремо.

Згідно ч.7 ст.393 МК України постанова митного органу може бути оскаржена у вищестоящий орган або до суду на протязі 10 днів від дати вручення заінтересованій особі копії постанови або повідомлення про прийняття рішення. Вказаний строк, у разі його пропуску з поважних причин, може бути поновлений органами, які розглядають дану скаргу.

Постанови про накладення адміністративних стягнень у вигляді попередження або накладення штрафу виконуються митним органом, що виніс постанову, самостійно, а в разі несплати штрафу у встановлений ст. 403 МК України строк (п’ятнадцять днів з дня вручення або надіслання копії, або з дня залишення скарги без задоволення або відхилення подання) - виконується у примусовому порядку органами державної виконавчої служби згідно положень Закону “Про виконавче провадження” від 21.04.1999 р. та ЦПК України.

Постанова про накладення адміністративного стягнення оголошується негайно після закінчення справи. Копія постанови на протязі трьох днів вручається або висилається особі щодо якої вона винесена.

Особа, яку притягнули до адміністративної відповідальності, зобов’язана вчинити ті чи інші дії, покладені на неї постановою. Якщ

о порушник відмовляється добровільно виконати винесену по відношенню до неї постанову, вона виконується в примусовому порядку. Наприклад, постанова про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу підлягає примусовому виконанню після закінчення двадцяти днів з дня вручення особі, яка притягується до відповідальності, даної постанови.

Якщо ж постанова про накладення адміністративного стягнення опротестована прокурором або оскаржена особою, щодо якої вона винесена, або потерпілим, вона виконується після залишення протесту або скарги без задоволення. Винятки стосуються лише постанови про застосування стягнення в виді попередження (ст.26 КпАП), а також в тих випадках, коли штраф накладається і стягується на місці вчинення адміністративного проступку (ст.258 КпАП). Вони виконуються негайно, незалежно від того, чи будуть вони потім опротестовані або оскаржені.

 

< Попередня   Наступна >