Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 58 (ст.356-373) Стаття 364. Провадження у справі про порушення митних правил за матеріалами, одержаними від інших правоохоронних органів

Стаття 364. Провадження у справі про порушення митних правил за матеріалами, одержаними від інших правоохоронних органів

Митний кодекс - Глава 58 (ст.356-373)
252

Стаття 364. Провадження у справі про порушення митних правил за матеріалами, одержаними від інших правоохоронних органів

У разі закриття кримінальної справи про контрабанду щодо конкретної особи за наявності в її діях складу порушення митних правил матеріали про таке порушення передаються до митного органу або до суду для притягнення цієї особи до адміністративної відповідальності. Постанова по такій справі виноситься у строки, передбачені частиною другою статті 328 цього Кодексу.

У разі закриття кримінальної справи про контрабанду щодо конкретної особи митний орган або суд за наявності в її діях складу порушення митних правил після отримання матеріалів про таке порушення від органів попереднього слідства, суду чи прокурора продовжує провадження у справі та вирішує його у загальному порядку.

Після отримання митним органом постанови про відмову у порушенні кримінальної справи за ознаками контрабанди, провадження дізнання якого віднесено до компетенції митних органів, якщо тим не менше вбачаються ознаки порушення митних правил, у випадку достатності матеріалів, що дозволяють прийняти рішення по справі, посадова особа митного органу, уповноважена розглядати справи про порушення митних правил, після виконання передбачених процесуальних вимог призначає справу для розгляду.

При необхідності здійснення митного розслідування після отримання матеріалів припиненої кримінальної справи чи в зв’язку з відмовою у порушенні кримінальної справи при наявності ознак порушення митних правил керівник митного органу чи його замісник доручає провадження по справі особам, передбаченим ст. 362 цього Кодексу.

Посадова особа, якій доручено вести провадження у справі про порушення митних правил приймає справу до свого провадження. В ході провадження у справі з органів попереднього слідства, прокуратури чи суду в

итребуються необхідні матеріали (або їх копії), а також предмети, документи, визнані речовими доказами у справі про порушення митних правил.

У випадку відсутності у матеріалах протоколу про порушення митних правил необхідно керуватись вимогами закону про те, що справа про порушення митних правил вважається порушеною, а провадження по справі – розпочатим. з моменту складення протоколу про порушення митних правил. Протокол повинен бути складений у кожному конкретному випадку виявлення факту порушення митних правил (ст. 358). Якщо у отриманих матеріалах відсутній протокол про порушення митних правил, що відображає сутність та кваліфікацію вчиненого правопорушення, прийняття у справі рішення не можливе без наявності зазаначеного процесуального документу.

Товари, транспортні засоби, чи інші предмети та документи, що визнані речовими доказами у справі про порушення митних правил підлягають залученню до справи про порушення митних правил. Підставою для цього виступає протокол про порушення митних правил.

Постанова по справі про порушення митних правил виноситься у строки, передбачені ч.2 ст. 328 цього Кодексу.

 

< Попередня   Наступна >