Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 58 (ст.356-373) Стаття 365. Особи, які беруть участь у провадженні у справах про порушення митних правил

Стаття 365. Особи, які беруть участь у провадженні у справах про порушення митних правил

Митний кодекс - Глава 58 (ст.356-373)
190

Стаття 365. Особи, які беруть участь у провадженні у справах про порушення митних правил

Участь у провадженні у справах про порушення митних правил беруть: особи, які притягуються до відповідальності за порушення митних правил; представники осіб, які притягуються до відповідальності за порушення митних правил (законні представники, представники, що діють на підставі довіреності, доручення); захисники; свідки; експерти; перекладачі; поняті.

Згідно ст. 320 Митного кодексу суб’єктами відповідальності за порушення митних правил можуть бути громадяни, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку, а також посадові особи підприємств.

Під поняттям "громадяни", згідно п.4. ст. 1 цього Кодексу розуміються фізичні особи: громадяни України, іноземці, особи без громадянства.

В п.30 ст. 1 Митного кодексу визначено, що посадові особи підприємств - це керівники та інші працівники підприємств (резиденти та нерезиденти), які в силу постійно або тимчасово виконуваних ними трудових (службових) обов'язків відповідають за виконання вимог, встановлених цим Кодексом, законами та іншими нормативно-правовими актами України, а також міжнародними договорами України з питань митної справи, укладеними в установленому законом порядку;

Громадяни мають право брати участь лише на етапах розгляду справи та винесення постанови.

Посадові особи підприємств, крім етапів розгляду справи та винесення постанови, мають право бути присутніми і при проведенні митних обстежень.

Згідно статті 356 Митного кодексу поняття "провадження у справі про порушення митних правил" включає в себе: розгляд справ, винесення постанови та проведення митних обстежень. Але стаття 378 ("Проведення митних обстежень"), на яку йде посилання в статті 35

6, передбачає проведення митного обстеження у присутності лише посадових осіб підприємств. Рішення про запрошення до участі у митному обстеженні спеціалістів приймають посадові особи митних органів.

Вказані вимоги статей Митного кодексу повністю відповідають положенням Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

< Попередня   Наступна >