Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 331. Видача товарів, транспортних засобів без дозволу митного органу або їх втрата

Стаття 331. Видача товарів, транспортних засобів без дозволу митного органу або їх втрата

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
193

Стаття 331. Видача товарів, транспортних засобів без дозволу митного органу або їх втрата

Видача без дозволу митного органу або втрата товарів, транспортних засобів, що знаходяться під митним контролем, - тягне за собою накладення штрафу в розмірі від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об”єктом цього правопорушення є правовідносини, що регулюють порядок митного оформлення товарів та транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон України.

Об”єктивну сторону складає правопорушення, що виражене у дії пов”язаній або з видачею без дозволу митних органів, або з втратою товарів та транспортних засобів, які знаходяться під митним контролем у період, визначений ст.43 цього Кодексу.

Перш за все необхідно визначитися щодо термінів “видача” та “втрата”.

Під видачею товарів, розуміється їх передача третім особам. Наприклад, за видачу товарів несе відповідальність перевізник, який доставив товари та транспортні засоби не в митний орган призначення, а отримувачу, адреса якого зазначена в товаросупровідному документі. Такі дії перевізника є його прямим волевиявленням.

Втрата – це залишення десь, чи загублення чогось через неуважність. У відмінність від видачи втрата не пов”язана з прямим волевиявленням особи, і, по суті є результатом, що виражений у вибутті (виході з числа наявних) товару із володіння (користування, розпорядження) особи.

Втрата і видача товарів і транспортних засобів, які знаходяться під митним контролем можуть бути допущені не тільки в процесі доставки, а й в подальшому, при здійсненні зберігання. Цим обумовлюється притягнення до відповідальності за учинення таких дій також осіб, що прийняли товар на відповідальне зберігання, та осіб відповідальних за збереження това

рів на складах тимчасового зберігання та в режимі митного складу.

Суб”єктивна сторона – щодо видачі товарів, транспортних засобів – навмисність, щодо їх втрати – необережність.

Суб”єктами цього правопорушення можуть бути, як посадові особи підриємств (перевізник, особа відповідальна за зберігання товарів та транспортних засобів на складах тимчасового зберігання, в ремимі митний склад, особа що прийняла товар на відповідальне зберігання), так і громадяни, які зобов”язані доставити переміщувані товари та транспортні засоби (що прямують самоходом) у митницю призначення, які підлягають адміністративній відповідальності.

Видача без дозволу митних органів або втрату товарів та транспортних засобів, що знаходяться під митним контролем, - тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п”ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

< Попередня   Наступна >