Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 333. Незупинення транспортного засобу

Стаття 333. Незупинення транспортного засобу

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
112

Стаття 333. Незупинення транспортного засобу

Незупинення в зоні митного контролю транспортного засобу, що переміщується через митний кордон України,- -тягне за собою накладення штрафу у розмірі до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об”єктом даного правопорушення є порядок митного контролю транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Об”єктивна сторона цього правопорушення полягає у діях, що виражені у неприпиненні руху транспортного засобу й порушенні порядку митного контролю та оформлення.

При встановленні зазначеної ознаки необхідно мати на увазі, що склад порушення утворюють такі дії, як:

незупинення, як результат непокори вимозі посадовій особі митниці зупиниться у встановленому місці;

незупинення у встановленому місці, що позначено знаками, як місце здійснення митного контролю та оформлення.

Для вірної кваліфікації цього правопорушення, під поняттям транспортних засобів треба розуміти будь-які засоби транспорту, що використовуються для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України, а також ті, що переміщуються у якості товарів (самоходом).

Зоною митного контролю (далі – ЗМК) є – місце визначене митними органами у пункті пропуску через митний кордон України або в інших місцях митної території України, в межах якого митні органи здійснюють митні процедури.

Згідно зі ст.111 цього Кодексу, транспортні засоби, якими переміщуються громадяни та товари через митний кордон України, підлягають митному контролю та митному оформленню. Відповідно до ст.ст.121, 1З9, 143, та ч.2 ст.95 цього Кодексу, митний контроль товарів та транспортних засобів здійснюється у зонах митного контролю.

="text-align: justify;">Таким чином, транспортні засоби повинні зупинятись в місцях визначених митними органами. Такими місцями є: пункти пропуску на митному кордоні України; місця доставки товарів та транспортних засобів, що знаходяться під митним контролем, а також в інші місця встановлені митними органами (постійні та тимчасові зони митного контролю)

Притягнення до відповідальності за незупинення транспортного засобу обумовлено необхідністю наявності двох обставин. По-перше, місце зупинки транспортного засобу повинно бути визначене митними органами; по-друге, ці місця повинні бути індивідуалізовані в якості місць зупинки. Як правило, така індивідуалізація здійснюється за допомогою візуальних способів передачі інформації.

Суб”єктом правопорушення є фізична особа яка управляє транспортним засобом, що переміщується через митний кордон України у зоні митного контролю, тобто особа що досягла віку адміністративної відповідальності, осудна та має право на керування транспортним засобом (громадянин або посадова особа підприємства-перевізника).

Суб”єктивна сторона цього правопорушення характеризується умислом (навмисна форма вини).

Таке діяння тягне за собою накладення штрафу у розмірі до п”яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

< Попередня   Наступна >