Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 335. Причалювання до суден, що перебувають під митним контролем

Стаття 335. Причалювання до суден, що перебувають під митним контролем

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
158

Стаття 335. Причалювання до суден, що перебувають під митним контролем

Причалювання до судна, що перебуває під митним контролем, інших суден та інших плавучих засобів без дозволу митного органу - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян у розмірі до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб підприємств - до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об'єкт правопорушення - установлений Митним кодексом України порядок митного контролю, як сукупності заходів, здійснюваних митними органами України в межах своєї компетенції.

Безпосередній об'єкт правопорушення - установлений Митним кодексом України порядок митного контролю за суднами і товарами, що знаходились на них.

Об'єктивна сторона - причалювання до судна, що знаходиться під митним контролем, інших суден і інших плавучих засобів без дозволу митного органу.

Причалювання до судна - фізичний контакт двох чи більш суден (плавучих засобів), що допускає можливість передачі товарів з одного судна (плавучого засобу) на інше, тобто створення умов для переміщення товарів з борта одного судна на інше, одне з яких знаходиться під митним контролем.

Перебування судна під митним контролем - стан судна і товарів, які переміщуються на судні через митний кордон України, з моменту початку митного контролю (з моменту перетинання митного кордону України) до його повного завершення (момент закінчення вивантаження товарів і завершення документального оформлення митної процедури).

Судно - самохідне чи несамохідне плавуче інженерно - технічне спорудження, включаючи неводовитискиваючі плавучі засоби і гідролітаки, використовувані чи здатні бути використаними як засоби пересування по воді.

justify;">Інші плавучі засоби - судна різного типу, використовувані для будь-якого роду діяльності і цілей, основні характеристики яких не перевищують кожного з нижчеперелічених обмежень, а також усілякі гребні судна:

пасажиромісткість - не більш 12 чоловік,

довжина - не більш 30 м,

повна водотоннажність - не більш 300 т,

загальна ефективна потужність головних двигунів - не більш 400 квт (543,8 к.с.).

До інших плавучих засобів відносяться: маломірні судна, спортивні маломірні судна, комерційні маломірні судна, вітрильні маломірні судна, моторні маломірні судна, парусно-моторні маломірні судна, моторно-вітрильні маломірні судна і т.д. .

Дозвіл митного органу України - документальна дозвільна процедура, передбачена дійсним Митним кодексом України й іншими нормативними документами Держмитслужби України, що дає підставу на виконання зазначеної дії - причалювання до судна, що знаходиться під митним контролем. Оформляється посадовою особою митного органу, наділеною відповідними повноваженнями.

Суб'єкт - громадяни, що на момент здійснення правопорушення досягли 16 - літнього віку, а також посадові особи підприємств, що здійснили причалювання судна чи інших плавучих засобів до судна, що знаходиться під митним контролем, без дозволу митних органів України.

Суб'єктивна сторона - зазначене правопорушення може бути зроблене як навмисне, так і через необережність.

Особа не несе відповідальності за зазначене адміністративне правопорушення у випадку виникнення особливих обставин (ст.126):

внаслідок аварії,

стихійних лих,

інших обставин, що носять характер нездоланної сили.

Дане правопорушення вважається закінченим з моменту здійснення описаних у диспозиції дійсної статті дій, незалежно від настання будь-яких наслідків.

Приклад правопорушення: 20 липня 2002 року на території 4-ої набережної Севастопольського судноремонтного заводу об 11.30 при здійсненні митного контролю за т/х "Арагон", прапор Панама, що знаходиться під митним контролем, був виявлений факт причалювання до борту даного судна зачищувальника нафтопродуктів ЛК -206 без дозволу митного органу України (Севастопольської митниці).

Постановою Севастопольської митниці по справі капітан судна ЛК - 206 визнаний винним у порушенні митних правил і на нього накладене стягнення у вигляді штрафу.

 

< Попередня   Наступна >