Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 336. Неправомірні операції з товарами, транспортними засобами, що перебувають під митним контролем, зміна їх стану, користування та розпорядження ними

Стаття 336. Неправомірні операції з товарами, транспортними засобами, що перебувають під митним контролем, зміна їх стану, користування та розпорядження ними

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
319

Стаття 336. Неправомірні операції з товарами, транспортними засобами, що перебувають під митним контролем, зміна їх стану, користування та розпорядження ними

Здійснення операцій з товарами, транспортними засобами, що перебувають під митним контролем, а саме зміна їх стану, користування та розпорядження ними без дозволу митного органу, за винятком операцій, зазначених у статтях 331, 337 цього Кодексу, - тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів, транспортних засобів, а на посадових осіб підприємств - у розмірі від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів, транспортних засобів.

Об'єкт правопорушення - установлений Митним кодексом України порядок митного контролю, як сукупності заходів, здійснюваних митними органами України в межах своєї компетенції.

Безпосередній об'єкт - установлений порядок митного контролю за товарами і транспортними засобами.

Об'єктивна сторона - виражається в здійсненні операцій з товарами, транспортними засобами, що знаходяться під митним контролем, а саме зміна їх стану, користування і розпорядження ними без дозволу митного органу.

Товари - будь-яке рухоме майно (у тому числі валютні цінності, культурні цінності), електричний, тепловий і інший види енергії, а також транспортні засоби, за винятком транспортних засобів, використовуваних винятково для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України,

Транспортні засоби - будь-які засоби авіаційного, водяного, залізничного, автомобільного транспорту, використовувані винятково для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України.

Здійснення операцій з товарами - мається на

увазі зміна їх стану, користування і розпорядження ними.

Зміна стану - здійснення операцій з товарами і транспортними засобами, що знаходяться під митним контролем, у результаті яких змінюються властивості товарів (ввезення товарів і транспортних засобів у зборі, з наступним демонтажем з метою представлення митним органам не цілих агрегатів, а їх комплектуючих для навмисного заниження вартості товарів і транспортних засобів).

Користування - можливість експлуатації товарів і транспортних засобів, що знаходяться під митним контролем, з наступним одержанням матеріальних благ і вигод.

Розпорядження - можливість відчуження (дарування, купівля - продаж, обмін і т.д.) товарів і транспортних засобів, що знаходяться під митним контролем, на користь третьої сторони без дозволу митних органів.

Дозвіл митного органу - документальна дозвільна процедура, передбачена дійсним Митним кодексом України й іншими нормативними документами ДМС України, що дає підставу на виконання зазначених у диспозиції статті дій після закінчення митного оформлення.

Суб'єкт - громадяни, що на момент здійснення правопорушення досягли 16 - літнього віку, а також посадові особи підприємств, що допустили чи зробили неправомірні операції з товарами, транспортними засобами, що знаходяться під митним контролем, змінили їх стан, користувались та розпоряджувались ними.

Суб'єктивна сторона - дане правопорушення може бути зроблене навмисне.

Зазначене адміністративне правопорушення вважається закінченим з того моменту, як особа зробила з товарами і транспортними засобами одну з перерахованих у диспозиції статті 336 дій (змінила стан товарів і транспортних засобів, що знаходяться під митним контролем, користувалося ними чи розпоряджалося за своїм розсудом).

 

< Попередня   Наступна >